Bir plastik işletmesinde altı sigma uygulaması
Six sigma application in a plastics company
- Tez No: 829239
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU AYTAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Altı Sigma, Ölçme, İyileştirme, Analitik Hiyerarşi Süreci, Pareto Analizi, Six Sigma, Measurement, Improvement, Analytical Hierarchy Process, Pareto Analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Altı Sigma yaklaşımı ilk kullanımından bu yana küreselleşmeyle ve artan teknolojinin etkisiyle 21.yy'da çok sık kullanılan bir yaklaşım olmuştur. Aynı zamanda küreselleşmenin etkisiyle mal ve hizmet alım satımında yeni oluşan piyasalarda ve pazarlarda rekabet edebilmek için firmaların hem kârını arttırmada hem de müşteri memnuniyetini arttırmada kullanılan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşım daha önce kendini üretim alanında kanıtlamış, fabrikalar ve üretim yerleri bu yaklaşımı benimsemişlerdir. Günümüzde üretim dışında da yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada, Ege Bölgesi'nin en büyük pazar ağına sahip plastik firması olan ABC firmasında Altı Sigma yaklaşımıyla istatistiksel araçlardan yararlanılarak süreçlerin tanımlanması, analiz edilmesi ve iyileştirme önerilerinde bulunulması hedeflenmiştir. Yapılan bu çalışmada Altı Sigma'nın Tanımlama, Ölçme, Analiz Etme, İyileştirme, Kontrol Etme ( TÖAİK ) aşamalarından ilk üçü üzerine odaklanılmış olup ele aldığımız ilgili firmanın satın alma sürecinde oluşan hataları tespit etmek, firmanın maliyetini düşürmek ve iyileştirmeler sunmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda veri toplanmış, istatistiksel araç ve yöntemler kullanarak istatistiksel analizler yapılmış (Analitik Hiyerarşi Süreci, Pareto Analizi, Kruskal Wallis H Testi vb.) elde edilen analiz sonuçlarına dayanarak iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Since the first use of Six Sigma approach, it has been a frequently used approach in the 21st century with the effect of globalization and increasing technology. At the same time, it is an approach used to increase the profit of companies and increase customer satisfaction in order to compete in the newly formed markets and markets in the purchase and sale of goods and services with the effect of globalization. This approach has proven itself in the field of production before, and factories and production sites have adopted this approach. Today, it has been widely used outside of production. In this study, it is aimed to define, analyze and make improvement suggestions by using statistical tools with Six Sigma approach in ABC company, which is the plastics company with the largest market network in the Aegean Region. In this study, the first three stages of Six Sigma's DMAIC (Define, Measure, Analyse, Improve, Control) have been focused and it is aimed to detect the errors that occur in the purchasing process of the company we are considering, to reduce the cost of the company and to offer improvements. For this purpose, data were collected, statistical analyzes were made using statistical tools and methods (Analytical Hierarchy Process, Pareto Analysis, Kruskal Wallis H Test, etc.) and improvement suggestions were given based on the analysis results obtained.