Investigation of the playing digital games on shoulder flexility, stabilization and reaction speed in volleyball players
Voleybolcularda dijital oyun oynamanın omuz esnekliği, stabilizasyonu ve reaksiyon hızı üzerine incelenmesi
- Tez No: 829417
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA NEŞE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Voleybol, Djital Oyun, Omuz Esnekliği, Kuvvet, Stabilizasyon, Reaksiyon Hızı, volleyball, digital game, strength, flexibility, stabilization, reaction time
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Aktivite, Sağlık ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor ve Sağlık Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Voleybol, yüksek ve düşük şiddet düzeylerinde aktivitelerin olduğu, teknik ve taktik beceriler ile üst düzey dayanıklılık, kuvvet, sürat, esneklik, denge gibi çok yönlü performans gerektiren bir spor branşıdır. Oyuncular tarafından gerçekleştirilen eylemler, bireysel rollerinin teknik ve taktik gereksinimleri açısından farklılık gösterebilse de ortak hareketler arasında hızlanma ve yavaşlama, zıplama ve çok yönlü hareket yer alır. Oyuncuların iyi performans gösterebilmeleri için gelişmiş fiziksel ve fizyolojik kapasitelere ve önemli motor kontrol ve bilişsel işlevlere sahip olması gerekir. Voleybolda özellikle hücum esnasında çabuk kuvvet ve kuvvette devamlılık gibi koordinatif yetenekler önemlidir. Teknoloji sporu etkilemiş, yeni spor dallarının ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu spor dallarından biri e-spordur. E-spor, elektronik cihaz aracılığıyla çevrimiçi veya çevrimdışı, bireysel ya da takım halinde katılım gösterilen her türlü aktivedir. E-spor da voleybol sporuna benzer olarak oyunu kontrol etmek için hızlı hareketler gerektirir. Hızın belirleyicilerinden biri kas kuvvetidir. Kas kuvveti, video oyununun performansıyla doğru orantılı olarak artabilir. Konsolda uzun süre oyun oynamanın omuz-kas aktivitesinde artış sağlayacağı; başın anterior pozisyonda beş dakika oturmanın, omuz dış rotator kas kuvvetinde önemli bir azalmaya neden olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Omuz bölgesi kuvvet gelişiminin, omuz stabilizatörlerinin fonksiyonel kapasitesini doğrudan etkilediği, bunun da eklem stabilitesinin artmasını sağladığı bilinmektedir. Hızlanma, yavaşlama ve vuruşun devamı sırasında glenohumeral eklemin stabilitesi e-spor için en önemli fonksiyonlardan biri haline gelir. Müsabakaların saatlerce sürdüğü düşünüldüğünde e-spor oyuncularındaki esnekliğin önemi ortaya çıkar. Oturan sporcunun vücudunun belirli kaslarında kısalma olurken, diğer kaslarında ise duruş pozisyonuna göre uzama olur. E-sporda önemli bir faktörlerden biri de hızlı tepki verme yeteneğidir. Nörobilişsel araştırmalar, video oyunu oyuncularının bazı üstün bilişsel özellikler sergilediğini göstermiştir. Video oyunları, hız ve konsantrasyon gerektirir. Bu beceriler, doğru tepki verme sürelerini önemli ölçüde azaltır. Bu şekilde bilişsel yeteneklerin geliştirilmesi, voleybol sporcusunun başarısı için hayati önem taşır; iyi bir performans, çevrede meydana gelen değişiklikleri öngörme ve yanıtlama kapasiteleriyle doğrudan ilgilidir. Voleybol sporcularında reaksiyon hızını, eklem stabilizasyonunu, kuvvet ve dayanıklılık performansını etkileyen bir uygulamanın varlığı, spor becerilerinin kalitesinde büyük öneme sahiptir. E-spor; Voleybolcularda reaksiyon süresi, eklem stabilizasyonu, kuvvet gelişimine katkı sağlayabilirken esnekliği azaltabilir. Bu çalışma, voleybolcuların dijital oyun oynama durumlarının omuz esnekliği, omuz stabilizasyonu, omuz kas kuvveti ve reaksiyon zamanı üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Volleyball is a sport that requires high and low intensity activities, technical and tactical skills, and versatile performance such as high endurance, strength, speed, flexibility and balance. While the actions performed by the players may differ in terms of the technical and tactical requirements of their individual roles, common movements include acceleration and deceleration, jumping and multi-directional movement. To perform well, players must have advanced physical and physiological capacities and important motor control and cognitive functions. In volleyball, especially during attack, coordinative abilities such as quick strength and continuity in strength are important. Technology has affected sports and provided the emergence of new sports branches. One of these sports branches is e-sports. E-sports is any activity that is participated in online or offline, individually or as a team, via electronic device. E-sports, like volleyball, requires quick movements to control the game. One of the determinants of speed is muscle strength. Muscle strength can increase in direct proportion to the performance of the video game. Playing games on the console for a long time will increase shoulder-muscle activity; It has been scientifically proven that sitting in the anterior position of the head for five minutes causes a significant reduction in shoulder external rotator muscle strength. It is known that strength development in the shoulder area directly affects the functional capacity of shoulder stabilizers, which in turn increases joint stability. The stability of the glenohumeral joint during acceleration, deceleration and continuation of the stroke becomes one of the most important functions for e-sports. Considering that the competitions last for hours, the importance of flexibility in e-sports. The seated athlete will have shortening of certain muscles of the body while lengthening other muscles based on their postural position. One of the important factors in e-sports is the ability to react quickly. Neurocognitive research has shown that video game gamers display some superior cognitive characteristics. Video games require speed and concentration. These skills significantly reduce correct reaction times. Developing cognitive abilities in this way is vital to the success of the volleyball player; Good performance is directly related to their capacity to anticipate and respond to changes in the environment. The existence of a practice implementation that affects reaction speed, joint stabilization, strength and endurance performance in volleyball athletes has a great importance in the quality of sports skills. E-sports; While it can contribute to reaction time, joint stabilization and strength development in volleyball players, it can reduce flexibility. This study aims to examine the effects of digital game playing status of volleyball players on shoulder stabilization strength, flexibility, and reaction times.