Okul öncesi dönemi çocuklarının davranış düzenleme ve sosyal becerilerine ebeveyn davranışlarının etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of parent behavior on behavior regulation and social skills of pre-school children
  1. Tez No: 829475
  2. Yazar: SENA TOPALOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜLALDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: ebeveyn tutumu, davranış düzenleme, öz düzenleme, sosyal beceri, parental attitude, behavior regulation, self-regulation, social skills
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Çocukların dünyaya gelmeleriyle birlikte ailesindeki bireyler ile etkileşim süreci başlar, onları gözlemlerler ve ebeveynlerin tutumları davranış stillerinin oluşmasında etkili olur. Dolayısıyla, ebeveyn tutumları çocuklarının yaşamların da kritik bir öneme sahiptir (Soyumtürk, 2021). Bu araştırmanın amacı ise okulöncesi dönemde 36-48 aylık çocukların davranış düzenleme ve sosyal becerilerine ebeveyn davranışlarının etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Üsküdar ilçesi Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden 36-48 ay yaş aralığında çocuğu bulunan anne-baba ve bu çocukların okul öncesi öğretmenlerinin katılımıyla oluşturulmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan ve çocukların demografik bilgilerine ilişkin soruları içeren“Aile Bilgi Formu”uygulanmıştır. Çocukların sosyal beceri ve davranış düzenleme becerilerini değerlendirmek amacıyla ise“Çocuk Davranış Değerlendirme Ölçeği (ÇODDÖ)”, ayrıca ebeveyn tutumlarını değerlendirmek için“Ebeveyn Tutum Ölçeği (ETÖ)”olmak üzere üç veri toplama aracı kullanılmıştır. Çocuk Davranışlarını Değerlendirme Ölçeği toplamı; ebeveyn tutumlarından demokratik alt boyutu ile pozitif yönde ve yüksek düzeyde, izin verici alt boyutu ile negatif yönde ve yüksek düzeyde, koruyucu alt boyutu ile pozitif yönde ve orta düzeyde, otoriter alt boyutu ile negatif yönde ve orta düzeyde, ETÖ toplam puanı ile pozitif yönde ve orta düzeyde anlamlı bir ilişkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
With the birth of children, the process of interaction with the members of the family begins, they observe them and the attitudes of the parents are effective in the formation of their behavior styles. Therefore, parental attitudes have a critical importance in the lives of their children. (Soyumtürk, 2021). The aim of this study is to examine the effect of parental behaviors on behavior regulation and social skills of 36-48 months old children in preschool period. The study group of the research was formed with the participation of parents and preschool teachers who have children between the ages of 36-48 months who attend preschool education institutions affiliated to the Ministry of National Education in Üsküdar district of Istanbul in the 2022-2023 academic year. In the study, the“Family Information Form”, which was prepared by the researcher and included questions about the demographic information of the children, was used as a data collection tool. In order to evaluate children's social skills and behavior regulation skills, three data collection tools were used:“Child Behavior Assessment Scale (CRBSS)”and“Parental Attitude Scale (ETS)”to evaluate parental attitudes. The total of the Child Behavior Evaluation Scale; parental attitudes with the democratic sub-dimension positively and at a high level, It has a positive and moderate relationship with the protective sub-dimension, a negative and moderate relationship with the authoritarian sub-dimension, and a positive and moderate relationship with the total score of ETS.