Kinazolin-tiyofen hibrit bileşiklerinin sentezi ve yapı aydınlatılması
Synthesis and structure elucidation of kinazoline-thiophene hybrid compounds
  1. Tez No: 829579
  2. Yazar: YETER ÜNAL GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE MENTEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kinazolin-4(3H)-on, 4-Tiyadiazol, Tiyazolidinon, Quinazolin-4(3H)-one, 4-Thiadiazole, Thiazolidinone
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Kinazolinon bileşiklerinin farmakolojik anlamda önemli ilaçların aktif çekirdeğini oluşturması ve literatürde bu anlamada yapılan sayısız çalışmalar bu tez çalışmasının oluşturulmasında etken olmuştur. Bu tezde, 16 sı yeni olmak üzere toplamda 17 kinazolin-4(3H)-on türevi bileşiğin sentezi gerçekleştirilmiş ve yapı karakterizasyonu yapılmıştır. Tezin ilk basamağında etil 2-(tiyofen-3-il) asetimidat hidroklorür bileşiği Pinner metoduna göre sentezlenmiştir. Elde edilen etil 2-(tiyofen-3-il) asetimidat hidroklorür bileşiğinin 2-aminobenzamid ile reaksiyonu sonucu sentez bileşiklerimizin çıkış maddesi olan 2-(tiyofen-3-ilmetil) kinazolin-4(3H)-on (1) bileşiğinin sentezi gerçekleştirildi. Daha sonraki basamaklarda bileşik 1 etil 2-(4-okso-2-(tiyofen-3-ilmetil) kinazolin-3(4H)-il)asetat (2) bileşiğine ve ardından hidrazinhidrat ile 2-(4-okso-2-(tiyofen-3-ilmetil) kinazolin-3(4H)-il)asetohidrazid (3) bileşiğine dönüştürüldü. 3 nolu bileşiğin ayrı ayrı fenilizotiyosyanat, 4-florofenilizotiyosyanat, 4-metilfenilizotiyosyanat, 4-metoksifenilizotiyosyanat, 4-nitrofenilizotiyosyanat ile etkinleştirilerek karşılık gelen karbotiyoamid türevleri (4a-e) sentezlenmiştir. Karbotiyoamid türevlerinin (4a-e) asidik ortamda molekül içi halkalaşması sonucu 1,3,4-tiyadiazol türevlerinin (5a-e) sentezi gerçekleştirilmiş ve son basamakta ise karbotiyamid türevlerinin (4a-d), sodyumasetat ve etilbromoasetat varlığında tiyazolidinon türevleri (6a-d) elde edilmiştir. Sentezlenen bileşiklerin yapı karakterizasyonu IR, 1H-NMR ve 13C-NMR spektroskopik yöntemler ile yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The fact that quinazolinone compounds form the active core of pharmacologically important drugs and numerous studies in the literature in this regard have been influential in the creation of this thesis. In this thesis, a total of 17 quinazolin-4(3H)-one derivative compounds, 16 of which are new, were synthesized and structured characterization was performed. In the first step of the thesis, ethyl 2-(thiophen-3-yl)acetimidate hydrochloride compound was synthesized according to Pinner method. The synthesis of 2-(thiophen-3-ylmethyl) quinazoline-4(3H)-one (1) compound, which is the starting material of our synthesis compounds, was carried out as a result of the reaction of the obtained ethyl 2-(thiophen-3-yl)acetimidate hydrochloride compound with 2-aminobenzamide. In the next steps, compound 1 is converted to ethyl 2-(4-oxo-2-(thiophen-3-ylmethyl) quinazolin-3(4H)-yl)acetate (2), and then compound 2 is converted to 2-(4-oxo)-2-thiophen-3-ylmethyl) quinazolin-3(4H)-yl)acetohydrazide (3) with hydrazinehydrate. The corresponding carbothiamide derivatives (4a-e) were synthesized by reacting the compound 3 separately with phenylisothiocyanate, 4-fluorophenylisothiocyanate, 4-methylphenylisothiocyanate, 4-methoxyphenylisothiocyanate, 4-nitrophenylisothiocyanate. Synthesis of 1,3,4-thiadiazole derivatives (5a-e) was carried out as a result of intramolecular cyclization of carbotioamide derivatives (4a-e) in acidic medium, and in the last step, thiazolidinone derivatives (6a-d) were obtained in the presence of carbothiamide derivatives (5a-d), sodiumacetate and ethylbromoacetate. The structural characterization of the synthesized compounds was done by IR, 1H-NMR and 13C-NMR spectroscopic methods.