İslamiyet öncesi Türk devletlerinde kamusal hizmetler ve bu hizmetlerin finansmanı
Public services and financing of these services in pre-Islamic Turkic states
- Tez No: 829656
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN AY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Asya Hun Kağanlığı, Gök Türk Kağanlığı, Uygur Kağanlığı, Kamusal Hizmetler, Finansman, Xiongnu Khaganate, Turkic Khaganate, Uyghur Khaganate, Public Services, Financing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Türkler, tarihte sayısız devlet kurmuş eski bir ulustur. Kurmuş oldukları bu devletlerde çeşitli mali olaylar gerçekleşmiştir. Bu çalışmada literatür taraması sonucu elde edilen bulgular doğrultusunda Türk devletleri tarihi içerisinde önemli bir yere sahip olan Asya Hun Kağanlığı, Gök Türk Kağanlığı ve Uygur Kağanlığı gibi üç büyük Türk kağanlığındaki mali olaylar ele alınmaktadır. Bu kağanlıkların devlet teşkilatlanmaları, ekonomik yapıları ve toplumsal yapıları bağlamında gerçekleştirdikleri kamusal hizmetler ve bu hizmetlerin finansmanı incelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde çalışmayı ilgilendiren kavramlar üzerinde durulmuş, ikinci bölümünde eski Türklerin devlet yapıları ve toplumsal ve ekonomik yapıları incelenmiş, üçüncü bölümünde ise bu üç büyük bozkır kağanlığının gerçekleştirdikleri kamusal hizmetler ve bu hizmetlerin finansman yöntemleri ele alınmıştır. Çalışmanın amacı, Türk devletleri tarihinde önem teşkil eden bu kağanlıkların yönetim yapılarını, toplumsal ve ekonomik yapılarını anlamak ve gerçekleştirdikleri kamusal hizmetlerin nasıl finanse edildiğini incelemektir. Bu çalışma, Türk devletlerinin tarihsel ve kültürel önemine katkıda bulunmayı ve bu konuda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Turks are an ancient nation that has established numerous states in history. Various financial events have taken place in these states they have established. In this study, in line with the findings obtained as a result of the literature review, financial events in three great Turkic kaganates such as the Xiongnu Khaganate, the Turkic Khaganate and the Uyghur Khaganate, which have an important place in the history of Turkic states, are discussed. The public services and financing of these services in the context of state organisation, economic structure and social structure of these kaganates are examined. In the first part of the study, the concepts related to the study are emphasised, in the second part, the state structures and social and economic structures of the ancient Turks are examined, and in the third part, the public services provided by these three great steppe kaganates and the financing methods of these services are discussed. The aim of the study is to understand the administrative structures, social and economic structures of these kaganates, which are important in the history of Turkic states, and to examine how the public services they provided were financed. This study aims to contribute to the historical and cultural importance of the Turkic states and to shed light on other studies to be conducted on this subject.