Evaluatıon of powder propertıes and tablet propertıes of ready-to-use excıpıents by dırect compressıon method
Ready to use yardimci maddelerin toz özelliklerinin ve tablet özelliklerinin i̇ncelenmesi
- Tez No: 829886
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU MESUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Ağızda Dağılabilen Tabletler, Deferasiroks, Ready to Use yardımcı maddeler, İlaç biyoyararlanımı, Doğrudan sıkıştırma yöntemi, Orally disintegrating tablets, Deferasirox, Ready-to-use excipients, Drug bioavailability
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Farmasötik teknoloji uzmanları, iyi stabilite, doğru dozlama, kolay üretim ve uygulama kolaylığı sağlayan Ağızda Dağılabilen Tablet (ADT'ler) olarak bilinen bir oral dozaj formu geliştirdiler. ADT'ler, tükürük yardımıyla suya ihtiyaç duymadan, genellikle birkaç saniye içinde hızlı parçalanma ile ağız boşluğunda dağılır; bu durum, hızlı bir etki başlangıcı sağlayan hızlı çözünme ve hızlı emilim ile sonuçlanır. Ağızda dağılan tabletler, benzersiz biyofarmasötik özellikler, etkililik, güvenlik ile karakterize olmanın yanı sıra hasta kabulünü ve uyumluluğunu da geliştirir. Güçlü pazar kabul edilebilirliği ve hasta talebine yanıt olarak yeni teknolojilerin mevcudiyetinin bir sonucu olarak, ADT'lerin gelecekteki potansiyeli umut vericidir. Bu çalışmada, Deferasiroks'un (DFX) farklı tipte kullanıma hazır eksipiyanlar kullanılarak doğrudan sıkıştırma yöntemiyle ağızda dağılan tablet olarak formüle edilmesi amaçlandı. Direkt sıkıştırma yöntemi, en hızlı ve en ekonomik yöntem olarak kabul edildiğinden tablet hazırlamada tercih edilen bir yöntemdir. Çalışma, ADT'ler için kullanıma hazır yardımcı maddeler ile formülasyonlar hazırlanarak, hazırlanan formülasyonların toz özelliklerini ve doğrudan sıkıştırma yöntemiyle hazırlanan tabletlerin tablet özelliklerinin incelenmesi amaçladı. Bu çalışmada kullanılan aktif farmasötik bileşen (AFB), ilacın 125 mg miktarındaki Deferasirox'tur (DFX). Deferasiroks (DFX), kronik aşırı demir yükünün tedavisinde kullanılan, oral demir şelatör ajanı olarak sınıflandırılır. Bu çalışmada kullanılan kullanıma hazır eksipiyanlar arasında Parteck® ODT (Merck, Almanya), Kollitab™ DC 87 L (BASF, Almanya), Ludiflash® (BASF, Almanya), Ludipress® LCE (BASF, Almanya), Noveon® AA-1 Polycarbophil (Lubrizol, ABD), Parteck® M 200 (Merck, Almanya), Parteck® SI 150 (Merck, Almanya), Parteck® LUB (Merck, Almanya), yardımcı maddelerin her biri belirli bir miktarda 175 mg ilaç etken maddesi ile karıştırılarak, toplam 300 mg ağırlığında tabletler basıldı. Kullanıma hazır eksipiyanlar , formülasyon sürecini basitleştirmek, toz özelliklerini ve tablet özelliklerini geliştirmek ve farmasötik ürünler için üretim karmaşıklığını azaltmak üzere tasarlanmış birden fazla eksipiyanın karışımı olarak kabul edilir. Sekiz farklı formülasyon hazırlanarak her biri yığın açısı, kütle yoğunluğu, sıkıştırılmış yoğunluk, Hausner oranı ve sıkıştırılabilirlik indeksi dahil olmak üzere toz özellikleri açısından değerlendirildi. Akabinde tabletler 500 PSI baskı kuvventinde basıldı ve üretilen tabletler, ağırlık sapması, sertlik testi, kalınlık, % friabilite, dağılma testi ve çözünme hızı testi dahil olmak üzere tablet özellikleri açısından değerlendirildi. Akış özelliği, tabletlerin üretimi ve imalatında çok önemli bir özellik olarak kabul edilir; parçacık boyutu, şekli ve yoğunluğunun yanı sıra elektrostatik yükler ve adsorbe edilen nem gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir. İlaç ürününün ağırlığı ve içeriği açısından gerekli homojenliği elde etmek için kabul edilebilir bir akışa ihtiyaç vardır. Belirli miktarda yardımcı maddenin eklenmesi, ilaç formülasyonlarının akışkanlığını geliştirebilir. Toz akış özellikleri, yığın açısı, Carr indeksi, Hausner oranı, kütle yoğunluğu, sıkıştırılmış yoğunluk ölçülerek belirlenebilir. Yığın açısı testine göre, zayıf bir akış özelliği sergileyen Parteck® LUB ve Noveon® AA-1 Polikarbofil içeren formülasyon dışında formülasyonların çoğu, iyiden mükemmele kadar kabul edilebilir akış özelliği sergiledi. Tüm formülasyonlar için sıkıştırılmış yoğunluk testi (0,383 ila 0,693 g/mL) aralığındaydı. Tüm formülasyonlar için kütle yoğunluğu testi (0,256 ila 0,60625 g/mL) arasında değişiyordu. Carr indeksi ve Hausner oran testine göre, çok zayıf bir akış özelliği sergileyen Parteck® LUB ve Noveon® AA-1 Polikarbofil içeren formülasyon dışında formülasyonların çoğu, iyi ile orta arasında değişen kabul edilebilir akış özelliği sergiledi. Tabletlerin kalite kontrol testleri, tablet özelliklerinin fiziksel, kimyasal ve biyoyararlılık açısından değerlendirilmesi amacıyla yapılan önemli bir test olarak kabul edilmektedir. Gerçekleştirilen ağırlık varyasyonu testi, tüm formülasyonlarda kabul edilen tek düze ağırlık sonuçları sergiledi. Kalınlık testinden elde edilen sonuçlara göre tüm formülasyonlar testi geçmiş ve tabletlerin homojenliği sağlanmıştır. Sertlik, ilaç ürününün üretim, paketleme ve nakliye işlemlerine dayanabilmesi için mekanik stabilitenin sağlanması ve tabletin mukavemetinin belirlenmesi için bir diğer önemli parametre olarak kabul edilmektedir. Elde edilen sonuçlara göre, formülasyonun içerdiği Ludipress® LCE'nin biraz düşük sertlik göstermesi ve formülasyonun içerdiği Noveon® AA-1 Polikarbofil'in diğer formülasyon sonuçlarına göre biraz daha yüksek sertlik değeri göstermesi dışında formülasyonların çoğuna ait bulgular kabul edilebilir düzeydeydi. Tabletin üretim, paketleme ve nakliye sırasında kırılmaya dayanma yeteneğini değerlendirmek için bir friabilite testi gerçekleştirilir. Testi geçmek için gerekli kriterleri karşılamada başarısız olan Parteck® ODT içeren formülasyon, Ludipress® LCE içeren formülasyon ve Parteck® LUB içeren formülasyon dışında elde edilen tüm sonuçlar %1'den düşük bulunarak farmakope limitleri dahilinde bulundu. Dağılma testi, ADT'lerin geliştirilmesinde önemlidir, çünkü bu ilaçlar hızlı bir dağılma oranına sahip olmalıdır, bu da hızlı bir çözünme ve emilim ile sonuçlanır ve her ikisi de hızlı bir etki başlangıcına katkıda bulunur. Avrupa Farmakopesi'ne göre ADT'lerin 3 dakika içinde parçalanması gerekmektedir. Elde edilen sonuçlara göre sonuçların her formülasyona göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Avrupa Farmakopesi kriterlerinin belirlediği limite göre kabul edilebilir değer sergileyen formülasyonlar arasında F1 (Parteck® ODT), F4 (Ludipress® LCE), F5 (Kollitab™ DC 87 L), ve F6 (Ludiflash®) içeren formülasyonlar yer alır. F2 (Noveon® AA-1 Polycarbophil), F3 (Parteck® SI 150), F7 (Parteck® M 200), ve F8 (Parteck® LUB) içeren diğer formülasyonlar Avrupa Farmakopesi kriterlerinde belirtilen limitleri karşılayamamıştır. İlacın salım hızını değerlendiren ve aynı zamanda ilacın biyoyararlanımı hakkında önemli bilgiler sunan çözünme testi, farmasötik dozaj formları için ana kalite kontrol testi olarak kabul edilmektedir. FDA, kriteri karşılamak için ADT'lerin aktif farmasötik bileşenin en az %85'ini 30 dakika içinde çözünmesi gerektiğini belirtmektedir. Elde edilen sonuçlara göre hiçbir formülasyon 30 dakika sonunda gerekli ilaç salınımı limitine ulaşamadı, hepsi de kriter limitini karşılamada başarısız oldu. Kalibrasyon eğrisi, çeşitli formülasyonlardaki DFX konsantrasyonunu belirlemek için kullanılır. Kabul edilebilir regresyon katsayısı değerlerine (R2) sahip tüm formülasyonlar için eğrinin doğrusal olduğu bulundu. Elde edilen tüm sonuçlara göre, hazırlanan formülasyonların hiçbiri ADT'nin ayrı bir yardımcı maddesi olarak uygulanabilmesi için gereken gereklilikleri karşılayamadı; Çözünme testi dışındaki tüm testleri geçebilen formülasyonlar, formülasyon F5 Ludiflash® ve formülasyon F6 Kollitab™ DC 87 L idi. Ludiflash® 30 dakikada %45,62 salım sağlayarak , 30 dakika sonunda %35,32 salım gösteren Kollitab™ DC 87 L'den daha fazla ilaç salınımı sağlayabilmiştir. En iyi salım profili %60.50±2.37 ile Parteck ODT ile hazırlanan formülasyonlarda elde edilmiştir. DFX, Biyofarmasötik sınıflandırma sistemine göre sınıf II bir molekül olup, özel formülasyon yada üretim teknikleri kullanılmadığı durumlarda düşük çözünme hızı göstermesi beklenmektedir. Formülasyonların optimize edilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Orally Disintegrating Tablets (ODTs) are a new oral dosage form developed by pharmaceutical technologists. It provides good stability, accurate dosing, and ease of administration and manufacturing. ODTs are known for their quick disintegration, which often occurs quickly within seconds without the need for saliva to contain water. This quick disintegration lead to quick dissolution and quick absorption that contribute to a quick onset of action. Orally disintegrating tablets characterize by a unique biopharmaceutical properties, effectiveness, safety as well as improve patient acceptance and compliance. The future potential of ODTs is promising, as a result of strong market acceptability and the availability of new technologies in response to patient demand. The present study was carried out inorder to develop Deferasirox (DFX) as an orally disintegrating tablet by using direct compression method, and utilizing various types of ready-to-use excipients. The direct compression method is the most preferred method for preparing tablets because it is considered as the fastest and most economical method. The study was aimed at evaluating the powder properties and tablet properties of ready-to-use excipients for ODT through direct compression method. The active pharmaceutical ingredient (API) that have been used in this study was Deferasirox (DFX), with amount of 125 mg of the drug. Deferasirox (DFX) is classified as an oral iron-chelating agent, which is used for the treatment of the chronic iron overload. The ready-to-use excipients which have been used in this study include, Parteck® ODT (Merck, Germany), Kollitab™ DC 87 L (BASF, Germany ), Ludiflash® (BASF, Germany), Ludipress® LCE (BASF, Germany), Noveon® AA-1 Polycarbophil (Lubrizol, USA), Parteck® M 200 (Merck, Germany), Parteck® SI 150 (Merck, Germany), Parteck® LUB (Merck, Germany), each of excipient was with amount of 175 mg of drug, with a total tablet amount of 300 mg of the drug. Ready-to-use excipients are considered as a mixtures of multiple excipients designed to simplify the formulation process, improve the powder properties and tablet properties and lower the manufacturing complexity for pharmaceutical products. The blend consisting of eight different formulations was evaluated for powder properties, including angle of repose, bulk density, tapped density, Hausner's ratio, and compressibility index. The produced tablets were evaluated for tablet properties, including weight variation, hardness, thickness, friability, disintegration test, and dissolution test. The flow property is considered an crucial feature in the production and manufacturing of tablets, it can be affected by various factors including, particle size, shape, and density, as well as the electrostatic charges and adsorbed moisture. An acceptable flow is needed in order to obtain the required homogeneity in weight and content of drug product. The addition of certain amount excipients could improve the flowability of the drug formulations. Powder flow properties can be determined by measuring the angle of repose, Carr's index, Hausner ratio, bulk density, and tap density. According to the angle of repose test most of formulations exhibited acceptable flow property ranging from good to excellent, except formulation which contains (Parteck® LUB) and (Noveon® AA-1 Polycarbophil) that showed a poor flow property. The tapped density test for all formulations was ranging from (0.383 to 0.693). The bulk density test for all formulations was ranging from (0.256 to 0.60625). According to the carr's index and Hausner's ratio test most of formulations exhibited acceptable flow property ranging from good to fair, except formulation which contains (Parteck® LUB) and (Noveon® AA-1 Polycarbophil) that showed a very poor flow property. Quality control tests of tablets are considered as an important tests which is conducted to evaluate the tablet properties for physical, chemical, and bioavailability properties. The conducted weight variation test exhibited an accepted uniform weight results in all formulation. According to the obtained results from thickness test, all formulations passed the test and ensured the uniformity of tablets. The hardness is considered to be as another essential parameter for ensuring mechanical stability and determining the strength of the tablet in order to be able to withstand process of production, packing and shipping of the drug product. According to obtained results, most of formulations was acceptable, except formulation contains (Ludipress® LCE) that showed a little low hardness and formulation contains (Noveon® AA-1 Polycarbophil) showed a little high hardness according to other formulation results. A friability test is conducted to evaluate the tablet's ability to withstand chipping during manufacturing, packing, and shipping. All obtained results were within the pharmacopeia limit of less than 1% except for formulation contains (Parteck® ODT), formulation contains (Ludipress® LCE), and formulation contains (Parteck® LUB), which they failed to meet the criteria required to pass the test. The disintegration test is important in the development and management of ODTs since these drugs have a rapid disintegration rate, which results in a quick dissolution and absorption rate, both of which contribute to a rapid onset of action. ODTs should be disintegrated within 3 minutes, according to the European Pharmacopoeia. According to the obtained results, it was found that the results varied according to each formulation. Each formulation which contains (F1) (Parteck® ODT), (F4) (Ludipress® LCE), (F5) (Kollitab™ DC 87 L), and (F6) (Ludiflash®) have exhibited an acceptable value according to limit stated by the European Pharmacopoeia criteria. While other formulation which contains (F2) (Noveon® AA-1 Polycarbophil), (F3) (Parteck® SI 150), (F7) (Parteck® M 200), and (F8) (Parteck® LUB) have failed to meet the limit that stated by the European Pharmacopoeia criteria. The dissolution test, which evaluates the rate of drug release and also offers crucial information on the drug's bioavailability, is considered as the main quality control test for pharmaceutical dosage forms. FDA states that to meet the criterion, ODTs must dissolve at least 85% of the active pharmaceutical ingredient (API) within 30 minutes. Based on the obtained results, none of the formulations achieved the required limit of drug release after being dissolved for 30 minutes, they all failed to meet the criterion limit. The calibration curve is used to determine the concentration of DFX in various formulations. The curve was found to be linear for all formulations with acceptable regression coefficient values (R2). According to all the obtained results, none of prepared formulations could fulfill the requirements needed to be applicable as an individual excipient of ODT; The formulations that could pass all the tests except the dissolution test were formulation (F5) Ludiflash® and formulation (F6) Kollitab™ DC 87 L. Ludiflash® could provide a drug release of (45.62%) which was more than Kollitab™ DC 87 L which provides (35.32%). Further study is needed to optimize the formulations.