Covid 19 sürecinde uzaktan matematik eğitiminin verimlilik ve karşılaşılan sorunlar açısından incelenmesi
Investigation of distance mathematics education in terms of efficiency and problems encountered in the Covid 19 process
- Tez No: 829894
- Danışmanlar: PROF. DR. ALATTİN URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Acil Uzaktan Eğitim, Uzaktan Eğitimde Verimlilik, Uzaktan Matematik Eğitimi, Uzaktan Öğrenme Engelleri, Distance Learning Barriers, Distance Mathematics Education, Efficiency in Distance Education, Emergency Distance Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Teknolojik gelişmelerin etkisiyle değişen dünyada yeni eğitim yaklaşımları ortaya çıkmıştır. Bu eğitim yaklaşımlarından biri de uzaktan eğitimdir. Bununla birlikte Covid 19 pandemi sürecinde zorunlu olarak acilen uzaktan eğitime geçilmiştir. Araştırmacılar uzaktan öğrenme alternatiflerinin gelecekte artacağını ve uzaktan eğitimin yaygınlaşacağını düşünmektedir. Bu bağlamda Covid 19 pandemi sürecinde gerçekleştirilen matematik eğitiminin değerlendirilmesi, verimliliğin incelenmesi, süreçte karşılaşılan sorunların tespit edilmesi, eğitim-öğretim sürecine dair öğrenci ve öğretmen görüşlerini değerlendiren çalışmalar önemli hale gelmiştir. Bu çalışmada; ülkemizde Covid 19 döneminde ilköğretim düzeyinde uzaktan eğitim sırasında matematik öğretiminin ve öğreniminin nasıl gerçekleştiğini, matematik öğretmenlerinin ve öğrencilerin karşılaştığı sorunları, bu sürece ilişkin öğrenci ve öğretmen görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Durum çalışması yöntemiyle uzaktan matematik eğitimin derinlemesine araştırılması hedeflenmiştir. Araştırmada amaçlı örneklem yöntemlerinden uygun örneklem yöntemi ile çalışma grubu belirlenmiştir. Araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla gönüllü katılımcılar ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri görüşmelerin kaydedilmesi ve kayıtların yazıya çevrilmesi ile toplanmıştır. Görüşmeler 2020-2021 eğitim öğretim yılında 5., 6., 7. ve 8. sınıfa devam 40 öğrenci ve bu süreçte uzaktan matematik eğitim veren 20 ortaokul matematik öğretmenine ulaşılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen veriler uzaktan eğitimde donanım eksiklikleri, bağlantı sorunu ve teknik problemlerle karşılaşıldığını; uzaktan eğitimde etkileşimin yetersiz olduğunu, öğrencilerin derslere aktif katılımının sağlanamadığını; öğrencilerin ev ortamında dikkat toplamakta zorlandığını ve odaklanma süresinin kısa olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu genel sonuçlara ek olarak matematiğin yapısal olarak uzaktan eğitimle öğrenilmesinin-öğretilmesinin zor olduğu, matematiksel ifadelerin yazımında sorunlarla karşılaşıldığı, öğretmenlerin uzaktan matematik öğretmeye yönelik eğitime ihtiyaç duydukları, öğrencilerin matematik dersinde başlangıç düzeyinde öğrenme gerçekleştirebildikleri ve öğrenme kayıplarının oluştuğu, öğretmen ve öğrencilerin uzaktan matematik eğitimini verimli bulmadıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin öz düzenleme becerilerinin öğrenmelerinde etkili olduğu, ders içerisinde etkileşimin arttırılması, öğrencilerin öğrenme sorumluluklarını yerine getirmesi ve aile desteği ile verimliliğin artırılabileceği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
New educational approaches have emerged in the changing world with the effect of technological developments. One of these education approaches is distance education. However, distance education was urgently switched to distance education during the Covid 19 pandemic process. Researchers think that distance learning alternatives will increase in the future and distance education will become widespread. In this context, it has become important to evaluate the mathematics education carried out during the Covid 19 pandemic process, to examine the efficiency, to identify the problems encountered in the process, and to evaluate the opinions of students and teachers about the education process. In this study; it was aimed to determine how mathematics teaching and learning took place during distance education at the primary education level during Covid 19 in our country, the problems encountered by mathematics teachers and students, and the opinions of students and teachers about this process. The case study method, one of the qualitative research methods, was used in the research. It is aimed to investigate distance mathematics education in depth with the case study method. The study group was determined by appropriate sampling method, one of the purposeful sampling methods. Interviews were conducted with volunteer participants through a semi-structured interview form developed by the researcher. The data of the study were collected by recording the interviews and transcribing the recordings. Interviews were conducted by reaching 40 students attending 5th, 6th, 7th and 8th grades in the 2020-2021 academic year and 20 secondary school mathematics teachers who provided distance mathematics education in this process. The data obtained as a result of the research revealed that hardware deficiencies, connection problems and technical problems were encountered in distance education; interaction in distance education was insufficient, students could not actively participate in the lessons; students had difficulty in paying attention in the home environment and the focusing time was short. In addition to these general results, it was concluded that mathematics is structurally difficult to learn-teach with distance education, problems are encountered in writing mathematical expressions, teachers need training for teaching mathematics at a distance, students can learn at the beginning level in mathematics course and learning losses occur, teachers and students do not find distance mathematics education efficient. It was concluded that students' self-regulation skills were effective in their learning, that efficiency could be increased by increasing interaction in the course, students fulfilling their learning responsibilities and family support.