Türkiye'de neoliberal dönemde televizyon endüstrisinin dönüşümü: Güvencesizleştirme ve taşeronlaştırmanın deneyimlenmesi
The neoliberal transformation of the television industry in Turkey: A case study of media workers' experiences of precarization in outside broadcasting
- Tez No: 829895
- Danışmanlar: PROF. DR. CEYHAN KANDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Medya endüstrisi, naklen yayıncılık, güvencesizlik, medya emeği, taşeronlaşma, Media industry, live broadcasting, precarity, media labor, subcontracting
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 462
Özet
Neoliberal dönemde yayıncılık alanının sermaye birikimine açılması kamu yayıncılığı tekelinin kırılarak medya alanında sermaye yoğunlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Bu dönemde medya organlarının sayısı hızla artmış ve büyük sermaye grupları medya mülkiyetini ele geçirmiştir. Medya endüstrisi üzerine eleştirel ekonomi politik yaklaşımla yapılan akademik çalışmalar çoğunlukla bu dönüşümü medyada mülkiyetin dönüşümü ve etkileri üzerinden sorunsallaştırmıştır. Ancak medya organlarının sahiplik yapılarındaki değişimler, medya üretim süreciyle ilgili bilgileri eksik bırakmaktadır. Neoliberal dönem esnek sermaye birikimi stratejileri, medya endüstrisinde de üretimin parçalanmasına yol açmış ve bu süreç, medya işçilerinin emek sürecini de dönüştürerek güvencesiz istihdam biçimlerini başat hale getirmiştir. Medyada esnek üretim ve güvencesiz istihdam koşulları endüstrinin farklı sektörlerinde ele alınmış ancak naklen yayın üretimi göz ardı edilmiştir. Bu çalışma Türkiye'de naklen yayın sektöründe emek sürecini ve güvencesiz çalışma koşullarını incelemeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda taşeron naklen yayın şirketlerinde istihdam edilen 32 naklen yayın işçisiyle yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme yapılmıştır. Araştırma sonucunda naklen yayın sektöründe üretimin esneklik çerçevesinde organize edildiği, esnek istihdam biçimlerinin hâkim hale getirildiği, güvencesiz çalışma koşullarının sektörün dinamiklerinden olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The dismantling of the public broadcasting monopoly and the opening of the broadcasting sector to capital accumulation in the neo-liberal period led to the concentration of capital in the media sector. During this period, the number of media outlets increased rapidly and large capital groups took over media ownership. Academic studies of the media industry with a critical political economy approach have mostly problematized this transformation through the transformation of media ownership and its effects. However, changes in media ownership leave information about the media production process incomplete. The flexible capital accumulation strategies of the neoliberal period have also led to the fragmentation of production in the media industry, and this process has also transformed the labor process of media workers and made precarious forms of employment dominant. Flexible production and precarious employment conditions in the media have been discussed in different sectors of the industry. However, broadcast production has been neglected. This study aimed to investigate the labor process and precariousness in the broadcasting sector in Turkey. Semi-structured in-depth interviews were conducted with 32 workers employed in subcontractor broadcasting companies. As a result of the research, it was found that production in the sector is organized within a framework of flexibility, that flexible forms of employment are dominant and that precarious working conditions are among the dynamics of the sector.