Trimalleoler kırıklarda posterior malleol kırık fragman büyüklüğü ve konfigürasyonunun fonksiyonel skorlara ve yürüme parametrelerine etkisi
Effect of posterior malleoli fragment size and fracture configuration on functional scores and walking parameters in trimalleolar fractures
- Tez No: 830006
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ERDEM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Trimalleolar kırık, posterior malleol kırık, yürüme analizi, akıllı telefon, posterior malleol kırık fragman boyutu, Trimalleolar fracture, posterior malleolar fracture, gait analysis, smartphone, posterior malleolar fracture fragment size
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Posterior malleol kırığının eşlik ettiği ayak bileği kırıklarının daha kötü sonuçlara sahip olduğu bilinmektedir. Bununla beraber posterior malleol kırığı insidansında artış ve bu kırıklar sonrası yaşanabilecek ayak bileği fonksiyon kayıplarının ciddiyeti nedeniyle çalışmaların çoğu posterior malleol kırığı üzerine yoğunlaşmıştır. Çalışmamızda posterior malleol kırık fragmanın büyüklüğünün ve morfolojisinin ameliyat sonrası dönemde hastanın kliniğine yansımasını, fonksiyonel skorlarla ve objektif veriler sağlayan yürüme analizi ile değerlendirmeye çalıştık. Gereç ve Yöntem: 2017-2022 tarihleri arasında trimalleoler kırık nedeniyle yatışı yapılan ve cerrahi tedavi uygulanan ve dahil edilme kriterlerimizi karşılayan 72 hasta çalışmaya dahil edildi. Vaka grubu, posterior malleol fragmanın büyüklüğünün eklem yüzeyinde oluşturduğu yüzdeye göre %25'den büyük veya küçük olmasına göre 2 alt gruba ayrılmıştır. Ayrıca kırık konfigürasyonuna göre posterior malleol kırıkları Bartonicek ve Rammelt sınıflandırması kullanılarak sınıflandırılmıştır. Hastaların klinik fonksiyonları Kısa form 36(SF 36), American Orthopedic Foot Ankle Score (AOFAS, Foot and Ankle Ability Measure (FAAM), Visual Analogue Scale (VAS) fonksiyonel skorları ve akıllı telefon GaitAnalyzer uygulamasından yararlanılarak yürüme parametreleri ile değerlendirmeye çalışılmıştır. Bulgular: Posterior malleol fragman (PMF) > 25 % ve < 25 % olarak ayırdığımızda; PMF boyutu 25 %'ten büyük olan hastaların PMF boyutu 25 %'ten küçük olanlara göre fonksiyon skorlarının istatistiksel olarak düşük olduğu saptandı. Ayrıca PMF boyutu 25 %'ten büyük olan hastaların, PMF boyutu 25 %'ten küçük hastalara göre düşük bir yürüme hızına sahip olduğu görüldü. Bartonicek ve Rammelt sınıflamasının ise fonksiyonel skorlar ve yürüme parametreleri üzerine etkisi gösterilememiştir. Sonuç: Posterior malleol kırık fragman boyutu 25%'ten küçük olan hastaların tedavi sonrası ayak bileği fonksiyonel skorlarının yüksek olduğu ve yüksek yürüme hızlarına sahip olsalar da eklem basamaklanmasının yüksek oranda görüldüğü bu grubun konservatif olarak tedavi edilmesi gerektiği sonucuna varamadık.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Ankle fractures including posterior malleolar fractures are known to have worse outcomes. With the increase in the incidence of posterior malleolar fractures and the severity of ankle function losses that might occur after these fractures, many studies focused on posterior malleolar fractures.In our study, we analyzed how the size and the morphology of the posterior malleolar fracture fragment effects the patient in the postoperative period with evaluating functional scoring scales and gait analysis, which provides objective data. Materials and Methods: 72 patients who were admitted and underwent surgery in our clinic for trimalleolar fractures between 2017 and 2022 met our eligibility criteria and included in the case group. The case group was divided into 2 subgroups according to whether the size of the posterior malleolar fragment was greater or less than 25% of the tibiotalar articular surface. In addition, posterior malleolar fractures were also classified based on the fracture configuration using the Bartonicek and Rammelt classification. Patients postoperative functionality were assesed by using Short form 36 (SF 36), American Orthopedic Foot Ankle Score (AOFAS, Foot and Ankle Ability Measure (FAAM), Visual Analogue Scale (VAS) functional scoring scales. Walking parameters were evaluated by smartphone based walking analysis. Results: There was no significant difference between gait parameters and functional scores of patients with PMF greater than 25% compared to patients with PMF size less than 25%. Additionally, patients with posterior malleolus fractures were divided as surgical and non-operative groups. It was observed that walking speed and functional scores were higher in patients who underwent surgical fixation. Conclusion: There was no significant difference between walking parameters and functional scores of patients with PMF size greater than 25% compared to patients with PMF size less than 25%. Functional results and walking speeds were higher in patients with surgically fixed posterior malleolar fractures. Additionally, articular step off was less common in patients in this group. Therefore, it has been suggested that surgical fixation m ght be necessary in posterior malleolus fractures.