Trimalleolar kırıklarda posterior malleol kırık fragman büyüklüğü ile lateral malleol kırık fragman büyüklüğü arasındaki hacimsel ilişkinin incelenmesi
Investigation of the volumeary relationship between posterior malleol fragment size and lateral malleol fragment size in trimalleolar fractures
- Tez No: 661218
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ YILMAZ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
 - Anahtar Kelimeler: Posterior malleol, lateral malleol, üç boyutlu BT, trimalleolar kırık, kırık fragman büyüklüğü, Posterior malleolus, lateral malleolus, three-dimensional CT, trimalleolar fracture, fracture fragments size
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
 - Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
 - Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmada trimalleolar kırıklarda, posterior malleol kırık fragman büyüklüğü ile lateral malleol kırık fragman büyüklüğü arasındaki hacimsel ilişki olup olmadığı incelenmeye çalışılmıştır. Gereç ve Yöntem: 2017-2020 yılları trimalleoller fraktür tanısı alan, ayak bileğine yönelik 3 boyutlu görüntüleme, volümetrik, bilgisayarlı tomografi (BT) incelemesi bulunan 71 hasta, PACS veri tabanı (picture archiving and communication system) üzerinden taranarak değerlendirildi. Tüm hastaların BT görüntüleri ve çekim bilgileri VİTREA (Vitrea v.6.3, Toshiba) yazılımı bulunan iş istasyonuna aktarıldı. Kırık fragmanlarının hacimleri manuel olarak 0,625 mm kesit kalınlığındaki aksiyel plan üzerinden yapılan kontur çizimleriyle cm3 olarak hesaplandı ve kaydedildi. Posterior malleol kırık fragman büyüklüğü ile lateral malleol kırık fragman büyüklüğü arasındaki hacimsel ilişki istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışma 47'si (% 66.1) erkek, 24'ü (% 33.8) kadın olmak üzere toplam 71 olgu ile yapılmıştır. Olguların yaşları 16 ile 96 yıl arasında değişmekte olup, ortalaması 51.5± 16.77 yıldır. Olguların 46'sı (% 64.7) sağ, 25'i (% 35.2) sol taraf ayak bileği kırığıdır. Olguların Vücut Kitle İndeksleri (VKİ) ortalaması 28.12 ± 4.41'dır. Çalışmaya dahil edilen olguların ölçülen lateral malleol kırık fragman büyüklüğünün hacimsel volüm ortalama değerleri 9,25± 2.64 (5.46-17.82) ml, posterior malleol kırık fragman büyüklüğünün hacimsel volüm ortalama değerleri 3.23±2.05 (0.51-10.3) ml olarak tespit edilmiştir. Lateral malleol kırık fragman büyüklüğünün hacimsel volüm ortalama değerleri ile posterior malleol kırık fragman büyüklüğünün hacimsel volüm ortalama değerleri arasında pozitif korelasyon gözlemlenmiştir. Yaş, cinsiyet, VKİ ile kırık fragmanları arasında ise korelasyon saptamadı. Sonuç: Lateral malleol kırık fragman büyüklüğü ile posterior malleol kırık fragman büyüklüğü arasında pozitif korelasyon olmasının lateral malleolun redüksiyonu ile birlikte posterior malleolün de fikse edilmesi gerekliliğine etkisinin olacağı düşüncesine vardık. Aynı insizyon ile ulaşılabilecek her iki fragman için cerrahi planlama açısından bir korelasyon olduğunun bilinmesi son derece önemli bir bilgidir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was tried to investigate whether there is a volumetric relationship between posterior malleolar fracture fragment size and lateral malleolus fracture fragment size in trimalleolar fractures. Materials and Methods: 71 patients who were diagnosed with trimalleolar fractures between 2017-2020 and who had 3D imaging, volumetric, computed tomography (CT) examinations of the ankle were evaluated by scanning through the PACS database (picture archiving and communication system). CT images and acquisition information of all patients were transferred to the workstation with VITREA (Vitrea v.6.3, Toshiba) software. The volumes of the fracture fragments were manually calculated and recorded in cm3 by contour drawing on the axial plan with a section thickness of 0.625 mm. The volumetric relationship between posterior malleolus fracture fragment size and lateral malleolus fracture fragment size was evaluated statistically. Results: The study was conducted with a total of 71 cases, 47 (66.1%) male and 24 (33.8%) female. The ages of the cases ranged from 16 to 96 years, with a mean of 51.5 ± 16.77 years. 46 (64.7%) of the cases are right ankle fractures, 25 (35.2%) left ankle fractures. The mean Body Mass Index (BMI) of the cases is 28.12 ± 4.41. The volumetric mean values of the measured lateral malleolar fracture fragment size of the cases included in the study were determined as 9.25 ± 2.64 (5.46-17.82) ml, and the volumetric mean values of the posterior malleolar fracture fragment size were 3.23 ± 2.05 (0.51-10.3) ml. A positive correlation was observed between the volumetric volume mean values of the lateral malleolus fracture fragment size and the volumetric volume mean values of the posterior malleolus fracture fragment size. There was no correlation between fracture fragments and age, sex, and BMI. Conclusion: We concluded that the positive correlation between lateral malleolus fracture fragment size and posterior malleolus fracture fragment size will have an effect on the reduction of the lateral malleolus and the need for fixation of the posterior malleolus. It is extremely important to know that there is a correlation in terms of surgical planning for both fragments that can be reached with the same incision.