Dijital tarama başlığı geometrisinin ağız içi tarayıcılar ile alınan implant üstü ölçülerinin hassasiyetine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of digital scan head geometry on the precision of implant-based measurements taken with intraoral scanners
  1. Tez No: 830007
  2. Yazar: BERK ARINKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN TURP
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: dijital ölçü, tarama başlığı, hassasiyet, implantüstü restorasyon, digital impression, scan body, accuracy, implant supported prostheses
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Protetik tedavinin başarısı, ağız içinden alınan ölçülerin laboratuvara net bir şekilde aktarılmasıyla mümkün hale gelmektedir. Ağız içinden alınan ölçülerin doğruluğu ölçü maddelerine, kullanılan tekniklere ve hekimin tecrübesine bağlıdır. Günümüzde teknolojik gelişmeler de ölçü alma işlemine yardımcı olmaktadır. Gelişen teknolojinin getirdiği dijital ölçü hekimlerin klinik pratiklerinde sıkça kullandıkları bir yöntem olmuştur. Dijital ölçü sistemlerinde kullanılan materyaller de hem hasta konforu hem de hekime çalışma kolaylığı sağlaması adına çeşitlilik göstermektedir. Bu çalışmada dijital ölçü alımında kullanılan dijital tarama başlıklarının geometrilerinin ölçü hassasiyetine etkisi olup olmadığı değerlendirilmiştir. Aynı dişsizlik durumunda 3 farklı geometrideki tarama başlığı ile dijital ölçüler alınmış, bu ölçülerdeki sapma miktarı 3 boyutlu olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, anlamlı farkların olduğunu kanıtlamaktadır. Tarama başlıklarının gövdesindeki dramatik değişiklikler, ölçü hassasiyeti üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
The success of prosthetic treatment relies on the accurate transfer of impressions taken from the oral cavity to the laboratory. The accuracy of impressions taken from the oral cavity depends on the impression materials that are used, the techniques employed, and the experience of the dentist. In today's world, technological advancements also assist in the impression process. The digital impression method introduced by evolving technology has become a frequently used technique in dentists' clinical practices. The materials used in digital systems vary to provide both patient comfort and ease of use for the dentist. This study evaluates whether the shapes of digital scan bodies used in digital measurements have an impact on measurement accuracy. Digital impressions were taken with scan bodies of three different shapes in the same dental condition, and the deviation in these impressions were determined in 3 dimensions. The results obtained demonstrate significant differences. Dramatic changes in the shape of scan bodies have a positive effect on impression accuracy.