Trabekülektomi sonrası bleb iğneleme yapılan olgularda koroidal vasküler indeks ve aksiyel uzunluk değişimleri
- Tez No: 830045
- Danışmanlar: PROF. DR. TEKİN YAŞAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: koroidal vasküler indeks, bleb iğneleme, aksiyel uzunluk, koroidal kalınlık, choroidal vascular index, bleb needling, axial length, choroidal thickness
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Başarısız trabekülektomi sonrası yapılan bleb iğneleme işleminin başarısını değerlendirmek ve iğneleme sonrası olguların koroidal vasküler indeks ve aksiyal uzunluk değişimlerini incelemek. Gereç ve yöntem: SBÜ Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Glokom Biriminde trabekülektomi geçirmiş olup yeterli göz içi basıncı düşüşü elde edilememiş 41 olgu prospektif olarak incelendi. Bleb yetmezliğine neden olan durum ve yapılacak işleme göre olgular 2 gruba ayrıldı. Birinci grup enkapsüle blebi olup tenon kistine iğneleme, ikinci grup ise düz blebi olup skleral flep altı iğneleme işlemi yapılacak olanlar olgulardan oluşuyordu. Preoperatif her 2 gruptaki olguların en iyi düzeltilmiş görme keskinliği, göz içi basıncı değerleri ölçüldü. Biyomikroskopik ön segment ve fundus muayeneleri yapıldı. Preoperatif retina sinir lifi kalınlıkları, aksiyel uzunlukları ölçüldü. EDİ-OKT ile koroid kalınlıkları ölçüldü. Image J programı kullanılarak KVİ değerleri hesaplandı. Tüm bu ölçümler postoperatif 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.ayda da tekrarlandı. Bulgular: Tenon kisti iğneleme ve skleral flep altı iğneleme grubunda da postoperatif 1.hafta, 1.ay, 3.ay ve 6.aydaki ortalama göz içi basıncı değerleri preoperatif GİB değerlerinden istatiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur (p=0.001,p=0.0001). Postoperatif tüm zamanlarda sadece tenon kisti iğneleme grubunda aksiyel uzunlukta anlamlı bir düşüş(p=0.002), foveal koroid kalınlığında anlamlı bir artış(p=0.0001) bulunmuştur. KVİ değerleri açısından her iki grupta da anlamlı bir değişim saptanmamıştır. İki grup arasında da hiçbir parametrede istatiksel olarak anlamlı bir fark yoktur. Sonuç: Farklı tekniklerle yaptığımız her iki iğneleme işlemi de göz içi basıncını düşürmede etkili olmuştur. Tenon kisti iğneleme grubunda koroid kalınlığı artıp, aksiyel uzunluk azalmıştır. KVİ iki grupta da değişmemiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the success of bleb needling after failed trabeculectomy and to analyze the choroidal vascular index and axial length changes after needling. Material and methods: Forty-one patients who underwent trabeculectomy at SBU Beyoğlu Eye Training and Research Hospital Glaucoma Unit and failed to achieve adequate intraocular pressure reduction were prospectively analyzed. The patients were divided into 2 groups according to the condition causing bleb insufficiency and the procedure to be performed. The first group consisted of patients with encapsulated blebs who underwent needling of the tenon cyst and the second group consisted of patients with flat blebs who underwent needling of the scleral flap. Best corrected visual acuity and intraocular pressure values were measured preoperatively in both groups. Biomicroscopic anterior segment and fundus examinations were performed. Preoperative retinal nerve fiber thickness and axial length were measured. Choroidal thickness was measured with EDI-OCT. CVI values were calculated using Image J program. All these measurements were repeated at 1 week, 1 month, 3 months and 6 months postoperatively. Results: The mean intraocular pressure values at postoperative week 1, month 1, month 3 and month 6 were statistically significantly lower than the preoperative IOP values in the tenon cyst needling and scleral flap needling groups (p=0.001, p=0.0001). There was a significant decrease in axial length (p=0.002) and a significant increase in foveal choroidal thickness (p=0.0001) only in the tenon cyst needling group at all postoperative times. There was no significant change in CVI values in both groups. There was no statistically significant difference in any parameter between the two groups. Conclusion: Both needling procedures with different techniques were effective in reducing intraocular pressure. Choroidal thickness increased and axial length decreased in the Tenon's cyst needling group. CVI did not change in both groups.