XIV. asırda İpek Yolu güzergâhında Orta Aras Havzası
XIVth century Middle Aras Basin on the Silk Road route
- Tez No: 830135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GONCA SUTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İpek Yolu, Aras Havzası, Sürmeli Çukuru, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Timur Devleti, Silk Road, Aras Basin, Sürmeli Pit, Akkoyunlu State, Karakoyunlu State, Timurid State
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Aras Nehri, Doğu Anadolu Bölgesi'nin kuzeyinde bulunan önemli nehirlerden biridir. Toplumların kendilerine yerleşim yeri seçmesinde su kaynaklarının ve iklimin çok önemli olduğu göz önüne alındığında Aras Havzası bu bağlamda en uygun yerleşim yerlerinden biri olarak sayılabilir. İlk dönemlerden itibaren kaynaklarda adından söz ettiren bu bölge, sahip olduğu ılıman iklim nedeniyle tarihin her döneminde farklı toplumların yerleşimlerine olanak sağlamıştır. Aras Havzası'nın Orta Aras olarak adlandırılan Kars-Iğdır-Erzurum çevresi, yüzyıllar boyunca verimli topraklarından ve su kaynaklarından dolayı pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış ve farklı toplumların mücadele sahası olmuştur. İpek Yolu güzergahında da bulunan bu bölge, Orta Çağ'da Aras Havzası'nda en hareketli bölgelerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. XIV. asırda da bu hareketlilik devam etmiş, dönemin başlarında Orta Aras Havzası Akkoyunlu-Karakoyunlu mücadele sahasını oluştururken daha sonrasında ise İlhanlı ve Timur Devleti yönetiminde kalmıştır. Bu çalışmada bölgede yaşanan bu siyasi hareketlilik incelenmek suretiyle bölgenin jeostratejik ve tarihi önemi göz önüne serilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aras River is one of the most important rivers in the north of the Eastern Anatolia Region. Considering that water resources and climate are very important for societies to choose a settlement for themselves, the Aras Basin can be considered as one of the most suitable settlements in this context. The region, which has made a name for itself in the sources since the first periods, has allowed the settlement of different societies in every period of history due to its mild climate. Kars-Iğdır-Erzurum surroundings of the Aras basin, called the Middle Aras, have hosted many civilizations for centuries due to its fertile lands and water resources, and have been the battleground of different societies. This region, which is also on the Silk Road route, is one of the most active regions in the Aras Basin in the Middle Ages. This activity continued throughout the XIVth century; at the beginning of the period, the Middle Aras Basin formed the Akkoyunlu-Karakoyunlu struggle area, and then, it remained under the rule of İlhanlı and Timur State. In this study, the geostrategic and historical importance of the region has been tried to be revealed by examining this political activity in the region.