Domates yapraklarından ve topraktan alınan örneklerden Botrytis Cinerea'ya karşı antagonistik bakterilerin belirlenmesi ve hastalığı kontrol yeteneklerinin değerlendirilmesi
Determination of antagonistic bacteria against Botrytis cinerea from tomato leaves and samples from soil and evaluation of its disease control capabilities
  1. Tez No: 830245
  2. Yazar: RABİA KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik kontrol, Antagonistik bakteri, Botrytis cinerea, Domates, Biological control, Antagonistic bacteria, Botrytis cinerea, Tomato
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
2023 yılında, Muğla ili Fethiye ilçesinde gerçekleştirilen bu çalışmada, domates bitkisinden kurşuni küf hastalığına karşı yeni antagonistik bakteriler izole edilmiştir. Bu amaçla topraktan ve yapraktan dilüsyon metodu ile 368 bakteri taranmış, bunlardan 20'sinin B. cinerea'ya karşı antagonistik olduğu saptanmıştır. Antagonistik aktivite gösteren bakteriler, in vivo olarak B. cinerea tarafından neden olunan domates meyve çürüklüğüne karşı test edildi. Test edilen bakteriler %0-100 arasında meyve çürüklüğünü kontrol etmişlerdir. Bacillus sp (İzole no: TIB1 ve TIB9) ve Pseudomonas sp. (izolat no: TİB11 ve TİB12) meyve çürüklüğünü %100 oranında engellemiştir. Denemede her izolat için eşit büyüklükte 5 meyve seçilmiş ve her meyvede 4 inokulasyon noktası oluşturulmuştur. İnokulasyondan yedi gün sonra deneme, 0-4 skalasına göre değerlendirilmiştir. Sera koşullarında gerçekleştirilen denemede her izolat için yaklaşık ml'de 108 yoğunlukta bakteriyel süspansiyon hazırlanmıştır. Yaprağa önce antagonist uygulanmış ve kuruması beklenmiştir. Daha sonra 102 spor/ml olacak şekilde hazırlanan B. cinerea süspansiyonu yaprağa pülverize edilmiştir. Nemli plastik poşetler yaprakların üzerine geçirilmiş ve enfekteli yapraklar 7 gün sonra oluşturulan 0-5 skalasına göre değerlendirilmiştir. Antagonist bakteriler hastalığı %0-70.83 arasında kontrol etmiştir. Bacillus sp (İzole no: TIB1 ve TIB9) ve Pseudomonas sp. (izolat no: TIB11 ve TIB12) meyve denemesinde olduğu gibi en etkili bulunmuştur. Bu izolatlar, B. cinerea'ya karşı biyokontrol ajanları olarak ümit verici görünmektedir. Araştırma sonuçları, in vitro'da antagonistik aktivite gösteren bir antagonistin in vivo'da da aynı etkiye sahip olmayabileceğini bir kez daha göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, a new antagonistic bacterium was isolated for the control of gray mold disease in tomato plants. The research was conducted in the Fethiye district of Muğla province in 2023. A total of 368 bacteria were screened from soil and foliar samples using the dilution method, out of which 20 exhibited antagonistic activity against B. cinerea, the causal agent of gray mold. These bacteria were further evaluated for their efficacy in controlling tomato fruit mold caused by B. cinerea under in vivo conditions. The tested bacteria demonstrated varying degrees of control over fruit rot, ranging from 0% to 100%. Notably, Bacillus sp. (Isolate no: TIB1 and TIB9) and Pseudomonas sp. (Isolates no: TİB11 and TİB12) exhibited 100% inhibition of fruit mold. In the experiment, five fruits of equal size were selected for each isolate, and four inoculation points were created on each fruit. After seven days of inoculation, the trial was assessed using a 0-4 scale. In the experiment carried out under greenhouse conditions, bacterial suspension was prepared at a density of 108 per ml for each isolate. Antagonist was applied to the leaf first and allowed to dry. Then, the B. cinerea suspension prepared at 102 spores/ml was pulverized onto the leaf. The infected leaves were assessed using a 0-5 scale formed after seven days. The antagonistic bacteria showed disease control ranging from 0% to 70.83%. Bacillus sp. (Isolate no: TIB1 and TIB9) and Pseudomonas sp. (Isolates no: TIB11 and TIB12) exhibited the highest efficacy, similar to the findings in the fruit experiment. These promising isolates have shown potential as biocontrol agents against B. cinerea. The research findings highlight the importance of considering the disparity between in vitro and in vivo conditions, as an antagonist that exhibits antagonistic activity in vitro may not have the same effect under in vivo conditions."