Kartal Dr.Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi eğitim Aile Sağlığı Merkezlerinde düzenlenen sürücü belgesi sağlık raporlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 830287
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN ÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: sürücü belgesi sağlık raporu, Aile Hekimliği, Aile Sağlığı Merkezi, driver license health report, family medicine, family health center
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Giriş ve Amaç: 26.09.2006 tarih ve 26301 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren“Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartları ile muayenelerine dair yönetmelik”ile Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) görev yapan uzman tabip ve tabiplere sürücü belgesi düzenleme yetkisi verilmiştir. Bu belgeyi düzenlerken yönetmelikte belirtilen sağlık şartlarına ve muayene esaslarına uyulması gerekmektedir. ASM'lerde görev yapan hekimlerin günlük iş yükü arasında sağlık raporları önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmada amaç sürücü belgesi sağlık raporu verilen kişilerin özelliklerinin belirlenmesi, raporlama süreçleri sırasında dikkat edilmesi gereken noktaların ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Eğitim ASM'lerinde 2020-2022 yılları arasında düzenlenen SBSR'ları retrospektif olarak incelendi. SBSR verilen 300 kişinin sosyodemografik ve sıhhi özellikleri belirlendi. Veriler SPSS 17 (Statistical Package for the Social Sciences - IBM®) programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %55 (n=165)'i kadın, %45 (n=135)'i erkektir. Yaş ortalaması 35.9 ± 12.2 yıldır. Katılımcıların %66.7 (n=200)'si üniversite mezunudur. Katılımcıların %18.0 (n=54)'inin bir kısıtlılığı mevcuttu. Kısıtlılık durumları ile cinsiyet, başvuru yılı ve eğitim düzeyi arasında anlamlı bir fark yoktu. Katılımcıların %49.3 (n=148)'ü ilk defa ehliyet almak için başvururken %50.7 (n=152)'si yenileme için başvurmuştur. Katılımcıların %18.0 (n=54)'inin ek bir hastalığı mevcuttu; %3.3 (n=10)'ünün diyabeti, %5.0 (n=15)'nin hipertansiyonu mevcuttu. Katılımcıların %13.0 (n=39)'ünün diyabet ve hipertansiyon dışında başka bir ek hastalığı vardı. Sonuç: SBSR için başvuran katılımcıların ek hastalıkları, ilaç kullanım durumları ve kısıtlılık durumları taranmalı, SBSR yönetmeliğine uygun düzenlenmeli, gerekli durumlarda üst basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose:With the ''Regulation on the health conditions and examinations to be sought in driver candidates and drivers'',which was published in the official Gazette 26.09.2006 and numbered 26301, doctors and specialist doctors working in FamilyHealthCenters (FHC) were authorized to issue driving licences.While issuing this document, it is necessary tocomply with the health conditions and inspection principles specified in the regulation.Health reports have an important place among the Daily workload of physicians working in FHCs.The aim of this study is to determine the characteristics of the people who are given a driver's health report and to reveal the problems that may be encountered in the reporting processes and the points to be considered. Material and method: Driver's licence health reports prepared in Kartal Dr.Lütfi Kırdar City Hospital Education FHCs in the years 2020-2022 were reviewed retrospectively. The sociodemographic and health characteristics of 300 people who were given a driver's health report were determined.Data were analyzed with SPSS 17 (Statistical Package for the Social Sciences-IBM) program. Results: 55%(n=165) of the participants were female and 45%(n=135) were male.The mean age is 35.9±12.2 years.66.7%(n=200) of the participants are universary graduates.18.0%(n=54) of the participants had a limitation.There was no significant difference between the disability status and gender,year of application and education level.While 49.3%(n=148) of the participants applied for a license for the first time,50.7%(n=152) applied for renewal.18.0% (n=54) of the participants had an additional disease; 3.3%(n=10) had diabetes and 5.0% (n=15) had hypertension. 13.0% (n=39) of the participants had an additional disease other than diabetes and hypertension. Conclusion: Additional diseases, drug use status and limitations of the participants applying for a driver's license health report should be screened, the driver's health reports should be prepared in accordance with the regulation, and they should be referred to an additional branch or higher level health institutions when necessary.