Panoramik radyografide maksiller premolar ve molar dişlerin köklerinin sinüsle ilişkisine göre diş çekimi sonrası oroantral açıklık oluşma insidansının değerlendirilmesi
Evaluation of the incidence of oroantral aperture after extraction according to the relationship of roots of maxillary premolar and molar teeth with sinus in panoramic radiography
- Tez No: 830334
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UĞUR GÜLŞEN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sinüs membran perforasyonu, panoramik radyografi, diş çekimi, maksiller molar ve premolar dişler, Sinus membrane perforation, panoramic radiography, tooth extraction, maxillary molar and premolar teeth
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Furkan ÇAM, Panoramik Radyografide Maksiller Premolar Ve Maksiller Molar Dişlerin Köklerinin Sinüsle İlişkisine Göre Diş Çekimi Sonrası Oroantral Açıklık Oluşma İnsidansının Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2023 Amaç: Maksiller premolar ve molar dişlerin köklerin sinüs membranıyla ilişkide olabilmektedir. Maksiller premolar ve molar dişlerin çekimi sonrası sinüs membran perforasyonu karşılaşılan komplikasyonlardan biridir. Bu çalışmanın amacı, diş hekimliği fakültesinin ağız diş ve çene cerrahisi kliniğine çeşitli nedenlerle diş çekimi için başvuran hastaların, panoramik radyografide kök sinüs ilişkisine göre çekim sonrası sinüs membran perforasyonu meydana gelme insidansını belirlemek ve sinüs membran perforasyonu gözlenen vakaların panoramik radyografilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Diş çekimi yapılan hastaların panoramik radyografide değerlendirmeleri yapılmıştır. Bulgular: Çalışmada toplamda 1142 diş çekilmiştir ve çekim sonrası 31 vakada sinüs membran perforasyonu görülmüştür. Diş çekimi sonrası Sinüs membran perforasyonu görülme insidansı %2,7 olarak bulunmuştur. Çekim sonrası sinüs membran perforasyonu gözlenen vakalarda birinci ve ikinci molar dişlerin köklerinden kaynaklı olması, üçüncü molar ve ikinci premolara göre anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Diş çekimi sonrası sinüs membran perforasyonu gözlenebilen bir komplikasyon olabileceğinden, diş hekimi panoramik radyografinin değerlendirmesini çekim öncesinde mutlaka yapmalı, çekim sonrasında bu komplikasyonun meydana gelip gelmediğini kontrol etmelidir.
Özet (Çeviri)
Furkan ÇAM, Evaluation of the Incidence of Oroantral Aperture After Extraction According to the Relationship of Roots of Maxillary Premolar and Maxillary Molar Teeth with Sinus in Panoramic Radiography, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Dentistry, Oral And Maxillofacial Surgery Department, Speciality Thesis, Zonguldak, 2023 Purpose: Maxillary premolars and molars may be in contact with the sinus membrane of the roots. Sinus membrane perforation after extraction of maxillary premolar and molar teeth is one of the complications encountered. The aim of this study is to determine the incidence of postextraction sinus membrane perforation according to root-sinus relationship in panoramic radiographs of patients who applied to the oral and maxillofacial surgery clinic of the faculty of dentistry for various reasons, and to evaluate the panoramic radiographs of cases with sinus membrane perforation. Materials and Methods: The patients who underwent tooth extraction were evaluated on panoramic radiographs. Results: A total of 1142 teeth were extracted in the study and sinus membrane perforation was observed in 31 cases after extraction. The incidence of sinus membrane perforation after tooth extraction was found to be 2.7%. In cases where sinus membrane perforation was observed after extraction, the origin of the first and second molar teeth was found to be significant compared to the third molar and second premolars. Results: Since sinus membrane perforation can be an observable complication after tooth extraction, the dentist must evaluate the panoramic radiography before extraction and check whether this complication occurs after extraction.