Gecikmiş dil ve konuşma konusunda aile hekimleri ve çocuk hekimlerinin bilgi düzeylerinin belirlenmesi
Determining of knowledge levels of family and pediatric physicians on delay speech and language
  1. Tez No: 830669
  2. Yazar: ÖZGE ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MARAL YEŞİLYURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Hekimliği, Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Family Medicine, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Gecikmiş dil ve konuşma, aile ve çocuk hekimleri, erken müdahale, dil ve konuşma terapisi, Speech and language delay, early intervention, speech and language therapy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Gecikmiş dil ve konuşması olan veya yaşının gerektirdiği dil becerilerine henüz erişememiş çocuklarda, ailenin ilk olarak danıştığı kişiler aile hekimleri veya çocuk hekimleri olabilmektedir. Bu gerekçe ile bu çalışmada Türkiye'de yaşayan aile hekimleri ve çocuk hekimlerinin gecikmiş dil ve konuşma konusunda bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve aile ve çocuk hekimlerinin bilgi düzeylerinin karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Aile hekimleri ve çocuk hekimlerinin gecikmiş dil ve konuşma konusundaki bilgi düzeyleri ile mesleki deneyimleri arasındaki ilişkininde araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmamız nicel araştırma olarak planlanmış olup, araştırma desenlerinden karşılaştırmalı desen ve ilişkisel desen kullanılmıştır. Çalışmada çocuk ve aile hekimlerinin gecikmiş dil ve konuşmaya yönelik bilgi düzeyleri anketine verdikleri cevapların frekans/yüzde dağılımı gösterildi. Çocuk ve aile hekimlerinin gecikmiş dil ve konuşmaya yönelik farkındalık ve bilgi düzeyleri puan karşılaştırması, veriler normal dağılmadığı için Mann Whitney U test ile yapıldı. İlişki analizi ise Spearman Korelasyon Analizi ile yapıldı. Katılımcılar Türkiye'de çalışmakta olan 57 çocuk hekimi ve 52 aile hekimlerinden oluşmaktadır. Katılımcılara, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan Gecikmiş Dil ve Konuşma Bilgisini Ölçme anketi uygulanmıştır. Araştırmaya katılım sağlayan bireylerin gecikmiş dil ve konuşma konusundaki bilgi düzeyleri ile demografik özellikleri arasında yapılan karşılaştırmalı analizler sonucunda; Aile ve çocuk hekimleri arasında gecikmiş dil ve konuşma konusunda bilgi düzeyleri puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Aile hekimleri ve çocuk hekimlerinin mesleki deneyimleri ile gecikmiş dil ve konuşma konusunda bilgi düzeyi arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Gecikmiş dil ve konuşma hakkında farkındalığın arttırılmasına yönelik çalışmalar yapılması önerilmektedir. Doktorların bilgi düzeylerinin artması gecikmiş dil ve konuşma çocuklarının erken tanı ve terapi alabilmeleri açısından faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In children with delay speech and language or who have not yet attained the language skills required by their age, the first person the family consults may be primary care physician or pediatricians. For this reason, in this study, it is aimed to determine the knowledge levels of primary care physician and pediatricians living in Turkey on delay speech and language and to compare the knowledge levels of primary care and pediatric physicians. It is aimed to investigate the relationship between the knowledge levels of primary care physician and pediatricians on delay speech and language and their professional experience. Our research was planned as a quantitative research, and comparative design and relational design were used from the research designs. In the study, the frequency/percentage distribution of the answers given by the pediatric and primary care physicians to the questionnaire on the level of delay speech and language knowledge was shown. Pediatric and primary care physicians' awareness and knowledge levels of delay speech and language were compared with the Mann Whitney U test because the data were not normally distributed. Relationship analysis was done with Spearman Correlation Analysis. Participants consist of 57 pediatricians and 52 primary care physicians working in Turkey. A Questionnaire for Measuring Delay Speech and Language, which was prepared by the researcher, was applied to the participants. As a result of the comparative analyzes made between the knowledge levels of delay speech and language and demographic characteristics of the individuals participating in the research; There was no statistically significant difference between primary care physicians and pediatricians in the scores of delay speech and language knowledge levels. No significant difference was found between the professional experiences of primary care physicians and pediatricians and their knowledge of delay speech and language. It is recommended to carry out studies to increase awareness about delay speech and language. It is thought that increasing the level of knowledge of doctors will be beneficial for children with delay speech and language to receive early diagnosis and therapy.