Türkiye'deki dil ve konuşma terapistlerinin ekolali konusundaki bilgi,tutum ve algı düzeylerinde bilgilendirici materyallerin etkisi
The effect of informative materials on the knowledge, attitudes, and perceptions of speech and language therapists in Türkiye regarding echolalia
- Tez No: 984388
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dil ve Konuşma Terapisi, Language and Speech Therapy
- Anahtar Kelimeler: Dil ve konuşma terapisi, Konuşma, Konuşma problemi, Otizm spektrum bozukluğu, Speech therapy, Speech, Speaking problem, Autism spectrum disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstinye Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
Özet
Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), sosyal iletişimde zorluklar ve tekrarlayıcı davranış örüntüleriyle tanımlanan nörogelişimsel bir bozukluktur. Bu bireylerde sıkça gözlemlenen ekolali davranışı, yalnızca OSB'ye özgü olmayıp afazi, şizofreni ve diğer nörolojik ya da psikiyatrik durumlarda da görülebilmektedir. Dil ve Konuşma Terapistlerinin (DKT) ekolaliyi doğru değerlendirmesi ve uygun müdahalede bulunması, özellikle gecikmiş ekolalinin işlevsel iletişime dönüşme potansiyelini artırmaktadır. Ancak, terapistlerin ekolaliye ilişkin bilgi düzeyi ve klinik uygulamalarda karşılaştıkları güçlükler literatürde yeterince ele alınmamaktadır. Bu çalışmada, 41 DKT'nin ekolaliye yönelik bilgi, algı ve tutumları, eğitim müdahalesi öncesi ve sonrasında değerlendirilmektedir. Bulgular, eğitim sonrasında terapistlerin ekolaliye daha işlevsel bir bakış açısıyla yaklaştığını, bireyselleştirilmiş müdahale stratejilerine yöneldiklerini ve mesleki uygulamalarına bu farkındalığın yansıdığını ortaya koymaktadır. Katılımcıların, geleneksel davranışçı yöntemlere düşük puan vermeleri, alanın daha bütüncül ve iletişim odaklı yaklaşımlara yöneldiğini göstermektedir. Ayrıca, terapistlerin multidisipliner iş birliğine ve aile katılımına verdikleri önemin arttığı görülmektedir. Bununla birlikte, bazı katılımcıların müdahale etkililiğine ilişkin algılarında gözlemlenen düşüş, teorik bilgi ile klinik uygulama arasındaki farklılığın önemini ortaya koymaktadır. Bu durum, standart müdahaleler yerine bireysel farklılıkları gözeten, işlevsel iletişimi temel alan yaklaşımların gerekliliğine işaret etmektedir. Ekolaliye ilişkin işlevsel ve güncel yaklaşımları içeren eğitimlerin yaygınlaştırılması, kanıta dayalı materyallerin erişilebilirliğinin artırılması ve vaka temelli süpervizyon uygulamalarının geliştirilmesi, alanda farkındalık yaratmada etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Autism Spectrum Disorder (ASD) is a neurodevelopmental condition characterized by difficulties in social communication and repetitive behavior patterns. Echolalia, frequently observed in individuals with ASD, is not exclusive to this disorder and can also be seen in aphasia, schizophrenia, and other neurological or psychiatric conditions. The accurate assessment of echolalia by Speech and Language Therapists (SLTs) and the implementation of appropriate interventions particularly enhance the potential for delayed echolalia to transform into functional communication. However, the level of knowledge that therapists possess about echolalia and the challenges they face in clinical practice have not been sufficiently addressed in the literature. This study evaluates the knowledge, perceptions, and attitudes of 41 SLTs toward echolalia before and after an educational intervention. The findings reveal that following the training, therapists approached echolalia with a more functional perspective, adopted individualized intervention strategies, and reflected this awareness in their professional practices. The participants' low scores on traditional behavioral methods indicate a shift in the field toward more holistic and communication-centered approaches. Additionally, there was an observed increase in the importance therapists placed on multidisciplinary collaboration and family involvement. However, the decline in some participants' perceptions of intervention effectiveness highlights the gap between theoretical knowledge and clinical practice. This underscores the necessity for approaches that prioritize functional communication and are sensitive to individual needs, rather than relying solely on standardized interventions. The widespread dissemination of trainings encompassing functional and contemporary approaches to echolalia, increased accessibility of evidence-based materials, and the development of case-based supervision practices are thought to be effective in raising awareness within the field.