Halk sağlığı uzmanlarının afetlerde görev yapma istekliliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of public health medicine specialists' willingness to work in disasters
  1. Tez No: 830737
  2. Yazar: SAİDE MEBRURE DAĞDAŞ TOPAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM HAKAN ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, afet tıbbı, halk sağlığı, halk sağlığı uzmanı, isteklilik, Disaster, disaster medicine, public health, public health medicine specialist, willingness
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, halk sağlığı uzmanlarının afetlerde görev alma isteklilikleri ve bu durumu etkileyen etmenler araştırılmıştır. Çalışma tanımlayıcı nitelikte bir araştırmadır. Veriler araştırmacılar tarafından hazırlanmış, kişilere ait sosyo-demografik özelliklerine yönelik, kişilerin sağlık durumları ile ilgili, kişilerin afetle ilgili deneyim ve eğitimlerine yönelik ve kişilerin afetlerde görev alma isteklilikleri ve bunu etkileyebilecek faktörlere yönelik toplam 74 sorunun bulunduğu Google Forms anketi ile Ekim-Aralık 2022 tarihleri arasında çevrim içi ortamda toplanmıştır. Çalışmaya 203 halk sağlığı uzmanı katılmıştır. Dahil edilme kriterleri doğrultusunda 193 kişi ile analiz yapılmıştır. Çalışmaya katılan halk sağlığı uzmanlarının %50,2'si afetlerde görev almaya istekli olduğunu, %29,1'i ise kararsız olduğunu belirtmiştir. İsteklilik durumunu kişilerin afetlerde görev almayı bir sorumluluk olarak görmeleri ve insanlara yardım etmek istemeleri olumlu, güvenlik durumu, bilgi yetersizliği ve mevcut risklerin bilinememesi faktörleri ise olumsuz etkilemektedir. Afet yönetim döngüsünün aşamalarına göre en çok görev almak istenilen aşama hazırlık aşaması (%68,5), en az ise müdahale aşamasıdır (%46,3). Katılımcıların en çok görev almak istedikleri afet türleri epidemi/pandemi, deprem ve kıtlıktır. En az görev almak istedikleri afet türleri böcek istilası, radyolojik, nükleer ve kimyasal olaylardır. Afetlerde görev alma istekliliği, kişinin afetlerle ilgili eğitim alması, kendini afetlerde görev almak için yeterli hissetmesi ve kişinin algılanan sağlık düzeyi ile ilişkili bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Dağdaş Topal SM., Evaluation of Public Health Medicine Specialists' Willingness to Work in Disasters, Public Health Medicine Specialization Thesis, Ankara 2023 In this study, the willingness of public health specialists to work in disasters and the factors affecting this situation were explored. This research is a descriptive study. The data of the study were collected between October and December 2022. A questionnaire consisting of 74 items was prepared by the researchers which included sections namely socio-demographic characteristics of participants, health status of participants, their experience and education regarding disasters, their willingness to work in disasters and the factors that may affect it. Using Google Forms the questionnaire was presented online. 203 public health medicine specialists participated in this descriptive study. Conforming with inclusion criteria, 193 people's questionnaires were analyzed. 50.2% of the public health medicine specialists participating in this study stated that they were willing to work in disasters, while 29.1% stated that they were uncertain. Percieving to work in disasters as a responsibility and wanting to help people had a positive effect on the state of willingness, while factors such as safety issue, lack of information and not knowing current risks affect negatively. According to the phases of the disaster management cycle, the most desired phase was the preparedness phase (68.5%) and the least was the response phase (46.3%). The types of disasters that the participants were most willing to work were epidemic/pandemic, earthquake and famine. The types of disasters they were least willing to work were insect infestitation, radiological, nuclear and chemical events. The willingness to work in disasters was found to be related to having received training on disasters, feeling sufficient to work in disasters and the percieved health level of the participant.