Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun internet ortamından yapılan yayınları denetleme yetkisi
The authority to control of Radio and Television Supreme council on internet broadcasts
  1. Tez No: 830755
  2. Yazar: MUHAMMED KURNAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE BURCU ÖNÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Radyo-Televizyon, Law, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Internet broadcasts, controlling internet brodcasts, Radio and Television Supreme Council (RTÜK), on-demand streaming service
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 345
Özet
Türkiye'de radyo ve televizyonların hayatımıza girmesiyle yayınların denetimi gereksinimi doğmuştur. Bu doğrultuda ilk olarak 1983'te Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu kurulmuştur. 1993'te Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda yapılan değişiklikler sonrası birçok özel radyo ve televizyon kurulmuştur. Anayasa değişikliğini takiben Radyo ve Televizyon Yüksek Kurulu yetkilerini yeni kurulan Radyo ve Televizyon Üst Kuruluna devretmiştir. Halen yayınların denetimi Radyo ve Televizyon Üst Kurulu tarafından yapılmaktadır. Öte yandan internet teknolojileri 90'lar ve 2000'lerde tüm dünyada gelişmiştir. Benzer şekilde Türkiye'de internet teknolojileri gelişmiştir. Ortalama internet hızlarının artması ile medya içeriklerin tüketimini kolaylaştırmıştır. Buna paralel şekilde bazı medya şirketleri tarafından internet ortamından yapılan yayınlara ve yayın yapan platformlara yatırımlar yapılmıştır. Özellikle 2010'lu yıllarda birçok tüketici bu yeni internet platformlarını kullanmaya başlamıştır.Benzer şekilde Türkiye'deki birçok tüketici de bahsi geçen platformları kullanmaya başlamıştır. Buna paralel olarak düzenleme ihtiyacı duyulmuştur. Buna istinaden gerek 5651 Sayılı“İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”gerek 6112 sayılı“Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun”da yapılan değişiklikler ile bu alanda çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Nihayet 01.08.2019 tarihinde“Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmelik”yürürlüğe girmiş ve özellikle internet üzerinden yayın yapan platformlara yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Bu proje kapsamında da güncel düzenlemeler ve uygulamada verilen kararlar incelenmek suretiyle, Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun internet ortamından yapılan yayınları denetleme yetkisi incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In Türkiye, broadcasts control requirement was born after radio and televisions joined our life. In this direction, firstly Radio and Television High Council founded in 1983. In 1993, many private radio and televisions channels were established after the changes on Republic of Türkiye Constitution. Following the constitution change, Radio and Television High Council delegated own powersto newly founded Radio and Television Supreme Council. Still, Radio and Television Supreme Council continue controlling broadcasts. On the other hand, internet technologies developing all around the world in 90's and 2000's. Samely, internet technologies developed in Türkiye. With the increase average internet speeds, media consumption was be easier. In parallel, radio and televisons and some media companies started to investing internet broadcasts and platforms. Especially in 2010's many consumer started to using this new internet platforms. Samely, many consumer in Türkiye started to using this platforms too. In parallel, requirement that control internet brodcasts was born. Based on this, with“Law No. 5651 on ”Regulation of Broadcasts on the Internet and Combating vii Crimes Committed Through These Broadcasts“ and adjustments on the In the ”Law No. 6112 on the Establishment and Broadcasting Services of Radio and Television“ some adjustments have been made. Finally on 1st August 2019, ”Regulation on the Presentation of Radio, Television and On-Demand Streaming Services on the Internet" entered into force and many adjustments have been made especially on the internet platforms. With this Project, the authority of the Radio and Television Supreme Council on Internet Broadcasts will be examined by examining the current regulations and the decisions made in practice.