Bingöl Halkevi ve faaliyet alanları
Bingöl Community Center and its activity (1936-1951)
- Tez No: 830778
- Danışmanlar: PROF. DR. SELMAN YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Bingöl, Halkevi, Halkodası, Millet, Türk Ocakları, Bingöl, Community, home, People sroom, Nation, Turkish, quarries
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kurtuluş Savaşı'nın başarılı bir şekilde kazanılması ve yeni Türk Devleti'nin temellerinin atılmasından sonra toplum hayatında sosyal, kültürel ekonomik ve eğitim alanında çalışmalar yürütmek amacı ile pek çok alanda yeni kurum ve kuruluşlar oluşturulmuştur. Temelleri yeni atılan bu kurum ve kuruluşların ortak amaçları savaş sürecinden hemen çıkmış olan bir milleti kısa sürede her alanda geliştirerek hükümet ile çağdaş medeniyetler seviyesine çıkarmaktır. Bütün Anadolu topraklarına toplumsal, kültürel, ekonomik ve eğitim alanlarında“Osmanlı Devleti”zihniyetinin hâkim olduğundan bahsetmek mümkündür. Bu zihniyeti değiştirmek adına, yeni kurulmuş olan Türk Devleti yani Türkiye Cumhuriyeti lider kadrosu ile yönünü batıya çevirerek ve çok amaçlı olduğunu düşündüğü inkılap hareketleri ile milletin etkisinde kalmış olduğu bu zihniyet için çalışmalarda bulunmuştur. Bu amaçlar doğrultusunda 1932 tarihinde Halkevleri ve Halkevlerinin kurulmadığı kırsal alanlarda da Halkodaları kurulmuştur. Doğu Anadolu Bölgesinin Bingöl ilinde de vatandaşları bilgilendirmek, onların diğer bölgelerde yaşayan vatandaşlardan geri kalmamaları için 1936 tarihinde Bingöl Halkevi kurulmuştur.
Özet (Çeviri)
After having been won the independence was success fully and having been laid foundations of New Turkish State, nev foundation andin stution in many fields had been created to conduct the studies in social, culturale conomicande ducation fields. These fo- undatitions and institution scommonaims were that to develop Turkish nation who had broke nupwarprocess yet. Also, the ir otheraim was to advance in all fields the govermentand advancing modern civilizations. It is possible to talk about dominating mentality of The Ottoman Empire in social, cultural, economy and educati on field in all Anatolia. In behalf of changing this mentality, new found Turkish State, that is to say Turkish Republic leader stafftends to The West and They had done studies about Revoluti on Movements which multi-pur poses studies fort he mentality. In this direction, The Public rooms was founded in 1932 where not to have been founded The Public House in ruralarea. Bingöl Public House was founded in the East Anatolia 1936 to instruct people an din forming people who living in ot her areas.