Türkiye'de altı siyasi partinin Twitter söylemlerinde Suriyeli mültecileri inşası: Eleştirel bir analiz
The construction of Syrian refugees in the Twitter discourse of six political parties in Turkey: A critical analysis
  1. Tez No: 830897
  2. Yazar: TANER DENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İNCİ AKSU KARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Twitter, Türkiye, Siyasi Partiler, Suriyeli Mülteciler, İçerik Analizi, Eleştirel Söylem Analizi, Twitter, Türkiye, Political Parties, Syrian Refugees, Content Anaylsis, Critical Discourse Analysis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde medya yalnızca bireyleri güncel gelişmelere ilişkin bilgilendirmekle kalmamakta aynı zamanda gündem belirleme ve gündem çerçeveleme yönüyle de kamu oyunun hangi konularda, ne yönde bilgi sahibi olacağını da şekillendirme özelliğine sahiptir. Medyanın kamuoyu üzerindeki bu kapsamlı etkisi göz önüne alındığında ve özellikle son yıllarda hızla artan sosyal medya kullanımı da bununla beraber değerlendirildiğinde, göçmen ve mülteci gruplara ilişkin yapılan haberlerin ve sosyal medya paylaşımlarının önemi daha da anlaşılmaktadır. Bu araştırma günümüzde Türkiye siyasetinde ön plana çıkmış altı partinin (Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, İYİ Parti, Halkların Demokratik Partisi ve Zafer Partisi) ve parti liderlerinin resmi Twitter hesaplarında Suriyeli mültecilere ilişkin atmış oldukları tweetleri inceleyecek ve partilerin ve parti liderlerinin tweetlerinde Suriyeli mültecilere ilişkin en çok hangi konular üzerine odaklandıklarını ve Suriyeli mültecilere ilişkin temsillerini nasıl yapılandırdıklarını belirleyecektir. Bu araştırmada inceleme sahası olarak Twitter'ın seçilmiş olmasının ana nedeni, son yıllarda ana akım medyanın yanında sosyal medyanında bilgi edinmek amaçlı kullanılan mecralardan biri haline gelmiş olması ve Twitter'da bilginin yayılma hızının diğer sosyal medya mecralarına göre yüksekliğidir.
Özet (Çeviri)
Today, the media not only informs individuals about current developments, but also has the ability to shape which issues the public will be informed about and in which direction with its agenda setting and agenda framing aspect. Considering this comprehensive impact of the media on public opinion, and especially when the rapidly increasing use of social media in recent years is evaluated together with this, the importance of news and social media posts on migrant and refugee groups is understood more. This research will examine the tweets of six parties (Justice and Development Party, Republican People's Party, Good Party, Nationalist Movement Party, Peoples' Democratic Party and Victory Party) and party leaders on Syrian refugees on their official Twitter accounts and will determine which issues related to Syrian refugees the parties and party leaders focus on the most in their tweets and how they structure their representation of Syrian refugees. The main reason for choosing Twitter as the field of investigation in this study is that in recent years, social media has become one of the channels used to obtain information in addition to mainstream media and the speed of information dissemination on Twitter is higher than other social media channels.