Çelik ve lif takviyeli polimer donatılar içeren sürekli kirişlerin deneysel ve teorik olarak incelenmesi
Experimental and theoretical investigation of continuous beams containing steel and fiber reinforced polymer bars
  1. Tez No: 831038
  2. Yazar: BESIAN SINANI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN HAKAN SEVERCAN, PROF. DR. İLKER FATİH KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: FRP donatı, sürekli kiriş, deplasman, çatlak genişliği, taşıma gücü, FRP bar, continuous beam, displacement, crack width, load capacity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Lif Takviyeli Polimer (FRP) donatılar korozyona karşı dayanıklı olmakla birlikte yüksek dayanımı ve hafifliği özellikle ağır çevresel koşullara maruz yapılarda, donatı olarak kullanılmasını cazip hale getirmiştir. FRP donatılı sürekli betonarme kirişlerin eğilme davranışını ve eğilme momentlerinin yeniden dağılım özelliklerini araştırmayı amaçlayan çalışmada, cam, karbon ve bazalt FRP donatılar ile çelik donatılardan oluşan hibrit donatılı iki açıklıklı betonarme kirişlerde, bu tür malzemelerin çelik donatılarla birlikte boyuna donatı olarak kullanılması deneysel ve teorik olarak araştırılmıştır. Bu çalışmada, FRP ve çelik donatı miktarlarının kirişlerin yeterli dayanım, süneklik ve rijitliklerinin sağlanmasında oldukça önemli olduğu FRP donatıların çelik donatılarla birlikte kullanılmasının hibrit FRP/Çelik donatılı kirişlerde momentlerin yeniden dağılımına olanak sağladığı görülmüştür. Kirişlerde ayrıca çelik donatıların kesit içerisinde FRP donatılarla birlikte kullanımının, FRP donatılı kirişlere göre eğilme çatlak genişliklerinin ve deplasmanların azalması üzerinde açık bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The application of the FRP bars as reinforcement, especially at structures exposed to aggressive environment, have become attractive because of their non-corrodible nature, high strength, light weight and ease of installation. In order to investigate the bending behavior and the redistribution of bending moments, the two-span FRP-reinforced continuous concrete beams reinforced with glass, carbon and basalt fiber reinforced polymers (FRP) combined with steel bars as hybrid longitudinal reinforcement, are presented in both experimental and analytical way in this study. The study shows that the amounts of FRP and steel reinforcement are very important in ensuring sufficient strength, ductility and rigidity of the beams, and the use of FRP bars with steel reinforcement enables the moment redistribution in hybrid FRP/Steel reinforced beams. It has been also observed that the use of steel reinforcement together with FRP bars, has a clear effect on the reduction of bending crack widths and displacements compared with FRP reinforced beams.