Bulanık mantık ve bulanık yapay sinir ağı teknikleri kullanılarak kripto para piyasasında alım satım kararlarının önceden tahminlenmesi üzerine çalışma
A case study on predicting trading decisions in thecryptocurrency market using fuzzy logic and fuzzy artificialneural networks (anfis) techniques
  1. Tez No: 831112
  2. Yazar: BİRKAN ALİ BEŞİRİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ŞENYAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık Mantık, Bulanık Yapay Sinir Ağları, Anfis, Kripto Para, Al-Sat, Fuzzy Logic, Fuzzy Neural Networks, Anfis, Cryptocurrency, Buy-Sell
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Veri Yönetimi ve Analizi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
İnsanoğlu var olduğundan beri günlük yaşantısında kararlar almakta ve bu şekilde hayatını idame ettirmektedir. Hayatını idame ettirebilmek için para gibi bir güce ihtiyacı vardır. Bu güç insanoğlunun bitmeyen ihtiyaçlarını karşılaması için gereklidir. İlk başlarda takas ile başlayan daha sonrasında teknolojinin gelişmesi ile hızlı ve güvenilir farklı şekillere bürünen para kullanılmış ve insanoğlu ihtiyaçlarını karşılamıştır. Güncel teknolojilere baktığımızda para, sanal paraya evrilmiştir. Bu çalışma kapsamında karar vermede başarılı olan istatistiksel tabanı iki farklı yöntem ile sanal paralarda alım-satım kararlarının başarıları incelenmektedir. Karar vermede başarılı Bulanık Mantık Yöntemi ile karar vermede iyi ayrıca sınıflandırma konusunda da başarılı bir yöntem olan yapay sinir ağlarının Hibrit bir sistemi olan Bulanık Yapay Sinir Ağları kullanılmıştır. En çok kullanılan sanal para teknolojilerinden, Kripto paraların en bilindik üç örneği ele alınmış ve Bulanık Mantık ve Bulanık Yapay Sinir Ağları ile Alım-Satım yapılarak başarıları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings have been making decisions in their daily lives since they have existed and have been living their lives in this way. In order to sustain his life, he needs a power like money. This power is necessary for mankind to meet its endless needs. Money, which started with barter at first and then took on different fast and reliable forms with the development of technology, was used and human beings met their needs. When we look at current technologies, money has evolved into virtual money. Within the scope of this study, the success of trading decisions in virtual currencies with two different methods of statistical base that are successful in decision making is examined. Fuzzy Artificial Neural Networks, which is a hybrid system of artificial neural networks, which is a successful method in decision-making with the successful Fuzzy Logic Method in decision-making and also a successful method in classification, are used. Three of the most well-known examples of cryptocurrencies, one of the most widely used virtual currency technologies, are discussed and their success is examined by trading with Fuzzy Logic and Fuzzy Artificial Neural Networks.