İnfertilite ön tanısı almış normospermik kişilerde sperm izumo-1 proteinin gösterilmesi
Demonstration of sperm izumo-1 protein in normospermic persons which diagnosed with infertility
  1. Tez No: 831340
  2. Yazar: CANSEVER MEDE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYIHAN KARAÇOR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: İdiopatik, İnfertilite, İzumo-1, Sigara, Normospermi, Idiopathic, Infertility, Izumo-1, Smoking, Normospermia
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
İnfertilite çağımızın önemli ve çok sık rastlanan problemlerinden biridir. Çiftlerin bir yıl korunmasız ilişki sonucu çocuk sahibi olamaması infertilite olarak nitelendirilir. İnfertilite vakalarının yaklaşık %50'sinin erkek faktörlü olduğu bilinmektedir. İnfertilite, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından toplumsal sağlık sorunu olarak kabul edilmektedir ve her altı kişiden birinin infertil olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde genetik anomaliler, sistemik hastalıklar, geçirilmiş enfeksiyonlar, varikosel, kanser ve kemoterapi gibi birçok neden infertiliteye sebep olmaktadır. Sağlıksız beslenme, alkol ve sigara kullanımı, ilaç kullanımı ve çevresel toksinlere maruz kalma gibi nedenler de kişilerde infertilite gelişiminde rol oynayan önemli risk faktörleridir. Erkek üreme sisteminde infertiliteye neden olan sebepler sperm parametrelerinde bozulmayla (sperm yokluğu, düşük sperm sayısı, anormal morfoloji ve düşük motilite) karakterizedir. Fakat bazı hasta gruplarında tüm bu parametreler normal olmasına karşın kişiler infertildir. Bu hasta grupları da idiopatik infertil olarak isimlendirilir. İzumo1 memelilerde sperm-yumurta füzyonu için önemli sperm proteinlerinden biridir. Yapılan deneysel çalışmalarda erkek izumo1-/- bireyler normal sayıda hücre üretse de normal motilite ve morfoloji ile bu bireylerin tamamen infertil olduğu gösterilmiştir. Biz de bu çalışmayla infertilite ön tanısı almış normospermik kişilerin normal spermiyogram parametrelerine karşın bu kişilerde sigara kullanımına bağlı olarak sperm izumo1 proteininin seviyelerinde herhangi bir değişiklik olup olmadığını belirlemeyi amaçladık. Bu amaçla tez çalışmamız için infertil kişileri hasta olarak kabul edip, normospermik 100 kişiyi 4 gruba ayırdık. 1- Sigara içen hasta (30 kişi - infertil) 2-Sigara içmeyen hasta (30 kişi - infertil) 3-Sigara içen kontrol (20 kişi - fertil) 4-Sigara içmeyen kontrol (20 kişi - fertil) Bu gruplardaki normospermik kişilerden sperm örnekleri toplandı ve immünofloresan boyama yapılarak değerlendirildi. Bu değerlendirme sonucunda hem hasta grubundaki sigara içenlerde hem de kontrol grubundaki sigara içenlerde sperm izumo-1 seviyelerinin sigara içmeyen hasta ve kontrol gruplarına göre anlamlı derecede düşük olduğu görüldü. Bu çalışmayla, başka çalışmalarda sigara kullanımının sperm parametrelerinin bozulmasına yol açtığının gösterilmesine ek olarak sperm-oosit birleşmesi için gerekli sperm izumo-1 protein seviyelerinde azalma meydana getirerek infertilite oluşumu için bir risk faktörü oluşturduğunu göstermiş olduk.
Özet (Çeviri)
Infertility is one of the most important and very common problems of our age. The inability of couples to have a child after one year of unprotected intercourse is considered infertility. It is known that approximately 50% of infertility cases are caused by the male factor. Infertility is recognized as a public health problem by the World Health Organization (WHO) and one out of every six people is thought to be infertile. Many reasons such as genetic anomalies, systemic diseases, previous infections, varicocele, cancer and chemotherapy can cause infertility in men. Reasons such as unhealthy diet, alcohol and cigarette use, drug use and exposure to environmental toxins are also important risk factors that play a role in the development of infertility in people. However in some patient groups, although all these parameters are normal, people are infertile. These patient groups are also called idiopathic infertile. Izumo1 is one of the important sperm proteins for sperm-egg fusion in mammals. In experimental studies, although male izumo1-/- individuals produce normal cell numbers, it has been shown that these individuals are completely infertile with normal motility and morphology. We aimed to determine if there were any changes. For this purpose, for our thesis study, we considered infertile individuals as patients and divided 100 normospermic individuals into 4 equal groups. 1- Smoker patient (30 people - infertile) 2- Non-smoker (30 people - infertile) 3-Smoker control (20 people - fertile) 4-Non-smoker control (20 people - fertile) Sperm samples were collected from normospermic individuals in these groups and evaluated by immunofluorescence staining. As a result of this evaluation, it was seen that sperm isumo-1 levels were significantly lower in both the smokers in the patient group and the smokers in the control group compared to the non-smoker and control groups. With this study, in addition to the other studies showing that smoking causes deterioration of sperm parameters, it is necessary for sperm-oocyte fusion. We have shown that by reducing sperm isumo-1 protein levels, it is a risk factor for the occurrence of infertility.