Batı Hıristiyanlığında feminist teoloji çalışmaları ve kiliselerin yaklaşımları
Feminist theology studies in Western Christianity and approaches of churches
- Tez No: 831396
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ İSRA GÜNGÖR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Feminist Teoloji, Feminizm, Batı Hıristiyanlığı, Teoloji, Kadın Çalışmaları, Feminist Theology, Feminism, Western Christianity, Theology, Women's Studies
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 324
Özet
Bu çalışmada, Batı Hıristiyanlığında yer alan feminist teoloji çalışmaları ile kiliselerin bu konuya yaklaşımları incelenmiştir. Feminist teoloji, köklerini 1960 ve 1970'lerin ikinci dalga feminizm olarak bilinen kadın hareketinden ve feminizmin akademik kanadı niteliğindeki kadın çalışmalarından almaktadır. Yeni bir teoloji denemesi olarak feminist teoloji, geleneksel teolojinin feminist bakış açısıyla yeniden değerlendirilmesini ve teoloji alanında kadın erkek eşitliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. Batı Hıristiyanlığında ortaya çıkan feminist teoloji çalışmalarını ve kiliselerin bu konuya yaklaşımlarını Dinler Tarihi'nin kendine özgü metotlarıyla ele aldığımız bu çalışma, giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş kısmında, kadın çalışmaları ile feminist teolojinin de aralarında bulunduğu yeni teoloji denemelerine yer verilmiştir. Birinci Bölüm'de, Batı dünyasında feminist teolojiyi hazırlayan şartlar bağlamında öncelikle Batı dünyasında kadının rolü ve önemi, ardından ise feminist teolojinin ortaya çıktığı dönemde etkili olan seküler feminist hareketler mercek altına alınmıştır. İkinci bölümde, feminist teolojinin mahiyeti, temel özellikleri ve argümanları hakkında bilgi verilerek amaçları, metotları ve çeşitleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Üçüncü Bölüm'de ise Katolik Kilisesi'nin ve Protestan kiliselerin feminist teoloji çalışmalarına yaklaşımları şeklinde ayrı başlıklar altında kiliselerin feminist teolojiye yönelik nasıl bir yaklaşım sergilediği incelenmiştir. Böylece, Batı Hıristiyanlığında ortaya çıkan feminist teoloji çalışmaları mahiyeti, argümanları ve yansımaları bağlamında bir bütün olarak değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, feminist theological studies and approaches of the churches to this issue in Western Christianity have been examined. Feminist theology has originated from women's movement of the 1960s and 70s known as second wave feminism and women's studies which is the academic wing of feminism. As a new theology experiment feminist theology aims to reevaluate traditional theology from a feminist perspective and ensure equality between women and men in theology. This study, in which we discuss the feminist theology studies that emerged in Western Christianity and the approaches of the churches to this issue with the specific methods of History of Religions, consists of an introduction and three chapters. In the Introduction, new theology essays, including women's studies and feminist theology, are included. In the First Chapter, primarily the role and importance of women in the Western world and subsequently the secular feminist movements that were influential in the period when feminist theology emerged were examined in the context of the conditions that prepared feminist theology in the Western world. In the Second Chapter, information about the nature, main features and arguments of feminist theology is given and focused on its aims, methods and types. In the Third Chapter, the approach of the churches towards feminist theology has been examined under the separate titles as the approaches of the Catholic Church and the Protestant churches to the studies of feminist theology. Thus, feminist theology studies that emerged in Western Christianity have been tried to be evaluated as a whole in the context of its nature, arguments and reflections.