Soyut sanatı eserlerinin iç mekan tasarım unsuru olarak kullanımı: Artırılmış gerçeklik uygulaması
Use of abstract art works as interior design elements: Application with augmented reality
  1. Tez No: 831399
  2. Yazar: AKEEL MAJEED KHAIRALLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHADIR UÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Soyut Sanatı, İç Mekan Tasarım Unsurları, Artırılmış Gerçeklik, Abstract Art, Interior Design Elements, Increased Realıty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma, soyut sanatın iç mekan tasarımında artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarıyla birleştirilmesinin nasıl kullanılabileceğini araştırmaktadır. Araştırmanın yöntemi, soyut sanatın iç mekan tasarımına AR teknolojisi ile nasıl uygulanabileceğini keşfetmek ve değerlendirmek üzerine odaklanmaktadır. Çalışma, literatür taraması ile başlamış ve soyut sanatın iç mekanlarda nasıl kullanıldığına dair örnekler incelenmiştir. Ardından, iç mekan tasarımı profesyonelleri ve sanatçılarla Anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve sonuçlardan elde edilen bilgiler doğrultusunda soyut sanatın mekanların estetiğine ve atmosferine olan etkisi değerlendirilmiştir. Ayrıca, AR teknolojisinin iç mekan tasarımında nasıl kullanılabileceği ve soyut sanatla nasıl etkileşime girebileceği bir dizi prototip AR uygulama geliştirilerek deneylerle test edilmiştir. Bu uygulamaların kullanıcı deneyimine ve iç mekanların estetiğine olan etkileri ölçülmüştür. Sonuçlar, AR'nin soyut sanatı iç mekan tasarımına başarılı bir şekilde entegre edebileceğini göstermektedir. Bu, kullanıcıların sanat eserleriyle etkileşime girmelerini ve iç mekanların estetik değerini zenginleştirmelerini sağlayabilir. Sonuç olarak, bu çalışma, iç mekan tasarımında soyut sanatın ve AR teknolojisinin nasıl birleştirilebileceğini ve bu birleşimin iç mekanların estetik ve işlevselliğini nasıl artırabileceğini araştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates how abstract art combined with augmented reality (AR) applications can be used in interior design. The method of the research focuses on exploring and evaluating how abstract art can be applied to interior design with AR technology. The study started with a literature review and examples of how abstract art was used in interior spaces were examined. Then, a survey was conducted with interior design professionals and artists, and the effect of abstract art on the aesthetics and atmosphere of spaces was evaluated in line with the information obtained from the results. In addition, how AR technology can be used in interior design and how it can interact with abstract art has been tested through experiments by developing a series of prototype AR applications. The effects of these applications on the user experience and the aesthetics of interior spaces were measured. The results show that AR can successfully integrate abstract art into interior design. This can enable users to interact with works of art and enrich the aesthetic value of interior spaces. In conclusion, this study investigates how abstract art and AR technology can be combined in interior design and how this combination can increase the aesthetics and functionality of interior spaces.