Acil servise zehirlenme ile başvuran gebelerin geriye dönük incelenmesi
Pregnants who apply to the emergency department with poisoningretrospective review
  1. Tez No: 831401
  2. Yazar: SELMAN ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİF DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Gebe, zehirlenme, kazara, özkıyım, acil servis, Pregnancy, poisoning, accidental, suicide, emergency room
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Bu geriye dönük çalışmada üniversite hastanesi acil servine Samsun ve çevre illerinden zehirlenme ile başvuran gebe hastaların epidemiyolojik incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Erişkin Acil Servisi'ne Ocak 2010 ile Aralık 2022 tarihleri arasında akut zehirlenme ile başvuran 18 yaşından büyük ve dosyalarına ulaşılabilen 90 hasta dahil edilmiştir. Hastaların verileri geriye dönük olarak hastane otomasyon sistemi ve arşiv dosyalarının taranması ile elde edilmiştir. Veri girişi ve istatistiksel analizde IBM SPSS 24.0 paket programı kullanılmıştır. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 24,995,81 yıl idi. Hastaların %82,22'si evli idi. Gebelerdeki zehirlenme tipi en çok %74,44 oranında özkıyım nedenli idi. Özkıyım nedenli zehirlenmelerde bekar oranı, kazara zehirlenmelere göre anlamlı düzeyde yüksek idi. Hastaların %55,56'sı il merkezinde, %28,89'u ilçede, %15,55'i ise köyde yaşıyor idi. Özkıyım nedenli zehirlenme vakaları kazara zehirlenmelere göre il merkezinde yaşayanlarda istatiksel olarak anlamlı düzeyde daha fazla idi. Hastaların büyük çoğunluğu lise ve altı eğitim düzeyine sahip idi. Özkıyım nedenli zehirlenmelerdeki eğitim düzeyi ortaokul ve üzeri eğitim düzeyine sahip vakalarda kazara zehirlenmelere göre anlamlı düzeyde yüksek idi. Sosyoekonomik düzey açısından değerlendirildiğinde, hastaların çoğu düşük ve orta sosyoekonomik düzeyde idi. Sosyoekonomik düzey ile zehirlenme tipi arasında ilişki yok idi. Akut zehirlenme ile acile başvuran gebelerin %58,89'unda gebelik istemi bulunmuyor idi. Özkıyım nedenli zehirlenme vakalarında kazara zehirlenme vakalarına göre gebelik isteminin olmayışı anlamlı derecede daha fazla idi. Özkıyım nedeniyle zehirlenme sonucu acil servise başvuran gebeler en sık ilk gebelik trimesterında idi. Başvuran hastaların %35,56'sı bir psikiyatrik hastalık öyküsüne sahip idi. Zehirlenme tipi ve psikiyatrik hastalık öyküsü arasında anlamlı bir ilişki mevcuttu. Sonuç: Literatürde gebelikteki kazara veya özkıyım kaynaklı intoksikasyonların epidemiyolojisi ile ilgili kısıtlısayıda çalışma bulunmaktadır. Çoğu çalışma sadece bir iv merkezden vakaları içermesi nedeniyle sınırlı bilgiler içermektedir. Üniversitemiz Orta Karadeniz'de bölge hastanesi olması nedeniyle özellikle literatüre bu bölge hakkında katkılar sağlamaktadır; ancak daha genellenebilir sonuçlar elde etmek için vakaların da takibini içeren prospektif ve çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Inthis retrospective study, it was aimed to investigate the epidemiological examination of pregnant patients who applied to the emergency department of the university hospital with poisoning from Samsun and the surrounding provinces. Materials and Methods: Ninety patients over the age of 18 who applied to the Adult Emergency Service of Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine between January 2010 and December 2022 with acute poisoning were included in this study.. The data of the patients were obtained by retrospectively scanning the hospital automation system and archive files. IBM SPSS 24.0 package program was used for data entry and statistical analysis. Results: The mean age of the patients was 24.995.81 years. 82.22% of the patients were married. The most common type of poisoning in pregnant women was suicide at a rate of 74.44%. The single rate in suicide poisonings was significantly higher than in accidental poisonings. Of the patients, 55.56% lived in the city center, 28.89% lived in the district, and 15.55% lived in the village. Suicide poisoning cases were statistically significantly higher in those living in the city center than accidental poisonings. Majority of the patients had high school or below education level. The level of education in suicide-induced poisonings was significantly higher in cases with secondary school or higher education level than in accidental poisonings. When evaluated in terms of socioeconomic level, most of the patients were at low and moderate socioeconomic level. There was no relationship between socioeconomic level and type of poisoning. 58.89% of the pregnant women who applied to the emergency department with acute poisoning did not have a pregnancy request. In cases of suicide-induced poisoning, the absence of pregnancy demand was significantly higher than in cases of accidental poisoning. Pregnant women who applied to the emergency department as a result of poisoning due to suicide were mostly in the first trimester of pregnancy. 35.56% of the admitted patients had a history of psychiatric illness. There was a significant relationship between the type of poisoning and the history of psychiatric illness. Conclusion: There are limited number of studies in the literature on the epidemiology of accidental or suicidal intoxications during pregnancy. Most studies contain limited information as they only include cases from one center. Since our university is a vi regional hospital in the Central Black Sea region, it contributes to the literature especially about this region; however, prospective and multicenter studies are needed to obtain more generalizable results.