İnsansız hava aracı (İHA) fotogrametrisi kullanarak Köyceğiz kampüsünün zamansal analizi
Temporal analysis of Köyceğiz campus using unmanned aerial vehicle (UAV) photogrammetry
  1. Tez No: 831529
  2. Yazar: KUBİLAY ÖNLÜEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH VARLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: 3 Boyut, Fotogrametri, İHA, Lidar, Yöneltme, 3D Cadastre, Building, Cadastre, GIS, Property Ownership
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Yakın tarihte fotogrametrik yöntemlerin kullanımı ile yaşanan gelişmeler ışığında inşaat, madencilik ölçmeleri, ziraat ölçmeleri, arazi yapılarında yaşanan değişiklikler, doğal afetlerle alakalı öngörülebilirlik ölçümleri, yapısal deformasyonların izlenebilmesi ve tespiti gibi daha pek çok alanda atılımlar gerçekleşmiştir. Ağırlıklı olarak dijital kamera sistemlerinin gelişmesini takiben hava fotogrametrisi için kullanılan cihazların gelişimi de hız kazanmıştır. Yüksek çözünürlük ve çok bantlı kamera sistemlerinin hava fotogrametisi cihazlarına entegre edilmesi ile birlikte bahsi geçen sektörler ciddi bir ivme kazanmıştır. Gelişen kamera sistemlerinin iç yöneltme parametreleri ile matematiksel modellemeler ölçme ve değerlendirme aşamasında doğruluk değerlerini arttırmaktadır. Sayısal ve termal kameralar kullanılarak deformasyon çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda yersel fotogrametri tekniği ya da hava fotogrametrisi tekniği kullanılmaktadır. Hava fotogrametrisi tekniği otonom veya yarı otonom sistemler olarak kullanılmaktadır. Kullanılan sistem üzerine entegre vaziyette sayısal ve termal kameralar ile Lidar aleti bulunabilmektedir. Teknolojik gelişmeleri takiben İHA fotogremetrisi ve uygulama alanları da hızla gelişim kaydetmektedir. Bu tez çalışmasının amacı gelişen hava fotogrametrisi yöntemleri ve bu yöntemler uygulanırken kullanılan ölçme aletlerinin gelişimlerini takiben yapı deformasyonu ölçmelerinde ortaya çıkabilecek olumlu olumsuz sonuçları gözlemlemektir. Amaç doğrultusunda seçilen alanda yer alan binaların keskin köşe noktalarının 3 boyutta koordinatları değerlendirme programı üzerinde okunarak tespit edilmiştir. Tespit edilen yıllara sari bu koordinat değerleri birbirleri ile karşılaştırılarak ortaya bir değerlendirme verisi çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In the light of recent developments in the use of photogrammetric methods, breakthroughs have been made in many fields such as construction, mining surveys, agricultural surveys, changes in land structures, predictability measurements related to natural disasters, monitoring and detection of structural deformations. Following the development of mainly digital camera systems, the development of devices used for aerial photogrammetry has also accelerated. With the integration of high resolution and multispectral camera systems into aerial photogrammetry devices, the aforementioned sectors have gained significant momentum. Mathematical modelling with the internal orientation parameters of the developing camera systems increases the accuracy values in the measurement and evaluation phase. Deformation studies are carried out using digital and thermal cameras. Terrestrial photogrammetry technique or aerial photogrammetry technique is used in these studies. Aerial photogrammetry technique is used as autonomous or semi-autonomous systems. Digital and thermal cameras and Lidar device can be integrated on the system used. Following the technological developments, UAV photogrammetry and its application areas are developing rapidly. The aim of this thesis is to observe the positive and negative results that may arise in building deformation measurements following the development of aerial photogrammetry methods and the development of measuring instruments used while applying these methods. For this purpose, the coordinates of the sharp corner points of the buildings in the selected area in 3 dimensions were determined by reading them on the evaluation programme. These coordinate values over the years were compared with each other and an evaluation data was obtained.