Cevdet Ametov'un Toplar Susqan Soñ isimli eseri esasında Kırım Tatar Türkçesinde özne
The subject of Crimean Tatar Turkish in the book Toplar Susqan Soñ by Cevdet Ametov
  1. Tez No: 831597
  2. Yazar: GÜLŞAH MERVE ERARSLAN TAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU SEMA ERTANE BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özne, Kırım Tatar Türkçesi, Cevdet Ametov, The subject, Crimean Tatar Turkish, Cevdet Ametov
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Cümlenin ögelerinden biri olan özne, Türkiye Türkçesinde ve Kırım Tatar Türkçesinde üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Öznenin ele alındığı bu çalışmada Kırım Tatar Türkçesinde öznelerin nasıl oluştuğu, hangi kelime/kelime gruplarının özne olabildiği, isim ve fiil cümlelerinde özne farklılıklarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kırım Tatar edebiyatı yazarlarından Cevdet Ametov'un Toplar Susqan Soñ adlı eserindeki cümlelerin özneleri taranıp isim ve fiil cümlelerine göre tasnif edilmiştir. Eserdeki cümleler önce transkribe edilip sonrasında Türkiye Türkçesine aktarılmıştır. Böylece öznenin Kırım Tatar Türkçesinde kullanış özellikleri belirlenmiştir. Bu çalışma“Söz Başı”,“Giriş”, Yöntem“, ”Birinci Bölüm“, ”İkinci Bölüm“, ”Üçüncü Bölüm“ ve ”Sonuç“ tan oluşmaktadır. Çalışmanın sonunda, doğrudan ya da dolaylı olarak faydalanılan eserlerin yer aldığı ”Kaynakça" bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject, which is one of the elements of the sentence, is an important issue that needs to be emphasized in Turkey Turkish and Crimean Tatar Turkish. In this study, in which the subject is discussed, it is aimed to determine how subjects are formed in Crimean Tatar Turkish, which word / word groups can be subjects, and subject differences in noun and verb sentences. In accordance with this purpose, the subjects of the sentences in the work called Toplar Susqan Soñ by Cevdet Ametov, one of the writers of Crimean Tatar literature, were scanned and sorted out according to noun and verb sentences. The sentences in the work were first transcribed and then transferred to Turkey Turkish. Thus, the usage characteristics of the subject in Crimean Tatar Turkish were determined. This study consists of“Beginning”,“Introduction”,“Method”,“Part One”,“Part Two”,“Part Three”and“Conclusion”. At the end of the study, there is“References”, which includes the works that are directly or indirectly used.