Loss of the ideal world: Trauma of the social realm within the framework of Hannah Arendt's public and private spheres
İdeal dünyanın kaybı: Hannah Arendt'in kamusal ve özel alanları çerçevesinde sosyal alanın travması
- Tez No: 831635
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modernite, Sosyal Alan, İkinci Dünya Savaşı, Travma, Nazi Yönetimi, Modernity, The Social Realm, WWII, Trauma, Nazi Rule
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Hannah Arendt'e göre Antik Yunan'ın“Polis”inde yaşam, siyasetin kamusal ve özel alan olmak üzere iki kategoriye ayrılabilen özgürlük sağlama görevini yerine getirmesi için ideal düzendir. Kamusal alan, yurttaşların hep birlikte konuşarak ve hareket ederek eşit olarak görüldüğü, işitildiği ve kabul edildiği“özgürlük alanı”olduğundan; özel alan, insanların kendi isteklerinin ve bedensel ihtiyaçlarının insafına kaldığı yerdir. Modernitenin yükselişiyle birlikte, insanların iki yaşamı arasındaki bu ayrım ortadan kalkmıştır çünkü Modernite aynı zamanda vita activa'yı, özgür bir yurttaşın aktif yaşamını da modernleştirdi. İnsanların emeğini yaşamsal arayışlarının zirvesine yerleştirdi böylece insanların birincil amaçları olan siyaset ve özgür yurttaş olma önemini yitirmiştir. Modernitenin yükselişiyle kamusal ve özel alan iç içe geçtiğinde, Arendt'in kamusal ya da özel alan yerine Sosyal Alan adını verdiği, konformizm, bürokrasi ve aynılık ilkeleri üzerinde işleyen ve emeğin yönlendirdiği melez bir alan ortaya çıktı. Buna göre, sessiz şiddete dayanan Sosyal Alan demokratik, insan yapımı bir dünyanın temellerinin çürümesine yol açar. Sadece efendiye itaat vardır, konuşma ve eylem özgürlüğü yoktur. Tarihin en trajik olaylarından biri olan Holokost'un da gösterdiği gibi, bu tür uygulamalar en“zorba”liderlerin başarılı olmasını sağlayabilir. Sosyal Alanın değerlerini en yüksek avantajlarına kullanan Naziler, İkinci Dünya Savaşı'nın efendisi oldular. Irkçı ulus-devletin sağladığı güç ölçüsünde kimlikleri nedeniyle ayrımcılığa uğrayan, aşağılanan ve katledilen Yahudilere fiziksel ve psikolojik şiddet uyguladılar. Avrupa'nın Nazi işgali altındaki topraklarındaki insanlar harap oldu ve birçoğu travma belirtileri gösterdi. Sosyal Alanın insan yaşamında benzeri görülmemiş büyüklükte travmalara yol açtığını iddia ediyorum. Bu nedenle, Hannah Arendt'in Sosyal Alan ve Cathy Caruth'un edebi travma teorilerinden yararlanan bu çalışma, Sosyal Alanın nasıl bir travma sebebi haline geldiğini ve bunun karakterler üzerinden nasıl gözlemlenebileceğini tasvir etmek için Jerzy Kosinski'nin The Painted Bird'ü ve John Boyne'un The Boy in the Striped Pyjamas'ını incelemektedir.
Özet (Çeviri)
According to Hannah Arendt, life in Ancient Greece's“Polis”, is the ideal order for politics to fulfill its duty of providing freedom that can be divided into two categories: the public and the private sphere. Whereas the public sphere is“for freedom”that citizens would be seen, heard, and acknowledged as equals by speaking and acting all together; the private sphere is where men are at the mercy of their wants and bodily needs. With the rise of Modernity, this division between the two lives of men is demolished since Modernity also modernized vita activa: the active life of a free citizen. It placed men's labor at the pinnacle of their life pursuits; thus, men's primary aims of politics and becoming free citizens have lost their significance. When the public and the private sphere entwined with the rise of Modernity, there emerged a hybrid space Arendt named the Social Realm which operates on the principles of conformism, bureaucracy, and sameness and is guided by labor rather than the rules of the public or the private sphere. Accordingly, it leads to a decay of the foundations of a democratic man-made world because it depends on muted violence. There is only obedience to the master and not free speech and action. Such practices could enable the most“tyrant”leaders to thrive, as the Holocaust, one of the most tragic events in history, demonstrates. Using the Social Realm's values to their highest advantage the Nazis became the masters in WWII. Within the capacity of their power provided by the racist nation-state, they used physical and psychological violence against Jewish people who were discriminated, humiliated, and murdered due to their identity. People of the Nazi-invaded lands of Europe were devastated, and many displayed trauma symptoms. I argue that the Social Realm has resulted in traumas in human life on an unprecedentedly large scale. Therefore, drawing upon Hannah Arendt's the Social Realm and Cathy Caruth's literary trauma theories, this study examines The Painted Bird by Jerzy Kosinski and The Boy in the Striped Pajamas by John Boyne to portray how the Social Realm became a cause for trauma and how trauma can be observed through the characters.