Game modding and its implications for game localization in the framework of co-creation theory
Oyun modları ve ortak yaratıcı teorisi bağlamında oyun lokalizasyonu üzerine olası çıkarımlar
  1. Tez No: 831634
  2. Yazar: ANIL BERK AKTUNA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ÖZGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Value Co-Creation, Video Games, Game Modding, Game Localization
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletmecilik ve Ticaret Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Dış Ticaret Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Birlikte Değer Yaratma anlayışı, farklı bir değer yaratma dinamiği öneren, nispeten yeni bir pazarlama yaklaşımıdır. Temel varsayımı, müşterilerin kendi kaynaklarıyla beraber değer yaratma sürecine dahil olması üzerinedir. Birlikte değer yaratmanın kendisi de çeşitli yaklaşımlar içermesine rağmen, bu yaklaşımların hepsi müşterilerin dahil edilmesinin ve aracılığın gerekli olduğunu öngörmektedir. Konseptin bu önerisi, video oyun endüstrisinin oyun modlama örneği ile ilişkili parallel yapıya sahiptir Büyüyen bir endüstri olarak, video oyunu endüstrisi, bireysel dinamikleri nedeniyle, müşterilerin kendilerinin bir video oyununu değerini artırmak amacıyla değiştirmeye çalıştıkları oyun modlama fenomenini doğurmuştur. Müşteri kaynaklı bu girişim, oyun yerelleştirmesi gibi konseptler için de olası yararlar taşımaktadır. Bu sebeple araştırma oyun modlama konseptinin ortak değer yaratma boyutlarını incelemek amacıyla oluşturmuştur. Sonuçlar oyun modlarının ortak değer yaratımı için bir araç olarak davranabileceğini desteklemektedir. Anahtar Kelimeler; Ortak Değer Yaratımı, Video Oyunları, Oyun Modlaması, Oyun Yerelleştirmesi.
Özet (Çeviri)
Value Co-Creation understanding is a relatively new marketing approach that proposes a different value creation dynamic. Basic sentiment of it pertains to customers inclusion to value creation process with their own resources. Although value co-creation itself also contains various approaches all of them commonly assume that customers inclusion and agency is necessary for value cocreation. This proposal of the concept seems to correlate with the game modding example of the video game industry. As a growing industry, due to its individual dynamics, the video game industry cultivated the game modding phenomenon where customers themselves try to alter a video game with aim to increase its value. Concepts like game localization also can benefit from this customer initiative which carries many implications for overall value co-creation understanding. For this reason, study conducted to question the dimensions value co-created by game modding concept. Findings of the study support the idea of game mods could be acting as value co-creation tool.