Osmanlı-İsveç ilişkileri (1808-1839): Siyasi durumları ve modernleşme süreçleri üzerine karşılaştırmalı bir inceleme
Ottoman-Swedish relations (1808-1839): A comparative history study on political circumstances and modernization proccesses
- Tez No: 831639
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM TÜTÜNCÜ UĞURLUBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, İsveç, Modernleşme, Politika, II. Mahmut, Jean Baptiste Jules Bernadotte, Ottoman Empire, Sweden, Modernization, Politics, Mahmut II, Jean Baptiste Jules Bernadotte
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu çalışma, İsveç Krallığı ile Osmanlı İmparatorluğu'nun, 1808-1839 aralığında gelişen dönem kapsamında, geçirdiği politik ve modernleşme aşamalarının, tahlilini ve mukayesesini ihtiva etti. Karşılaştırmalı Tarih Metodolojisinin kullanımı ile çözümlemeci bir perspektif sürecinin inşa edilmesi, esas yöntem olarak kullanıldı. Üç temel hedef üzerinde duruldu. İlk hedef, öncü bir çalışmanın getirisi olarak, Türk Tarih Yazımındaki araştırma boşluğunun doldurulması olarak belirlendi. İkinci hedef ise, Osmanlı-İsveç ilişkilerinin neden sekteye uğradığı konusunun irdelenmesi olarak biçimlendirildi. Üçüncü ve son hedefi ise, sözü edilen iki ülkenin, 19. yüzyıla hangi politik ve modernleşme parametreleri üzerinden girdiğinin incelenmesi ve karşılaştırması oluşturdu. Öyle ki iki ülke de üç iktidar değişikliği gerçekleştirerek giriş yaptığı 19. yüzyılı, farklı aşamalardan geçerek sonlandırdı.
Özet (Çeviri)
This study contains the analysis and comparison stages of politics and modernizations of the Kingdom of Sweden and the Ottoman Empire within the period of 1808-1839. With the usage of comparative history methodology, the construction of the analyzer perspective process was used as the main method of the study. It was stated on three main purposes. The first purpose, as a gaining of a pioneering research was aimed to fill the research gap in Turkish historiography. The second aim was shaped as to examine the reason of the interruption of Swedish – Ottoman relations. The third and last purpose was constituted by analysis and comparison over politics and modernization parameters of how the two aforementioned empires entered the Nineteenth century. Such that, both countries ended up in the nineteenth century which both had change of government three times.