Kopenhag okulu bağlamında Türkiye'nin Doğu Akdeniz enerji güvenliğindeki yeri
Strategic position of Turkey on the Eastern Mediterranean energy security in the context of copenhagen school
  1. Tez No: 831691
  2. Yazar: MELTEM GÜLERYÜZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DURMUŞ ALİ KOLTUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Güvenliği, Doğu Akdeniz, Kopenhag Okulu, Güvenlikleştirme, Energy Security, Eastern Mediterranean, Copenhagen School, Securitizatio
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Enerji, uluslarararası ilişkilerde devletler arası ilişkileri belirleyen temel unsurlardandır. Enerji keşifleriyle Uluslarararası sistemde Doğu Akdeniz bölgesi enerji keşifleriyle yeni bir boyut kazanmıştır. Son yıllarda keşfedilen enerji rezervleri nedeniyle Doğu Akdeniz'in jeostratejik ve jeopolitik önemi artmıştır. Tarihsel gelişmeler bağlamında Doğu Akdeniz'de oluşan enerji rekabeti incelenmiştir. Bu tez kuramsal olarak Kopenhag Okulu yaklaşımına dayanmaktadır. Bu bağlamda çalışmada Doğu Akdeniz'de enerji güvenliği konusu Kopenhag Okulu yaklaşımı çerçevesinde ele alınacaktır. Bu çalışmanın ana sorunsalı, Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin enerjiyi güvenlikleştirmesinin ana sebeplerinin neler olduğudur. Bu nedenle Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de enerji güvenliği konusunda karşılaştığı tehditler ortaya konulmuş ve başvurduğu olağanüstü önlemler incelenmiştir. Doğu Akdeniz'de Türkiye'nin enerji güvenliğinin karşılaştığı zorlukları analiz etmektedir. Bu çalışma, Güvenlikleştirme Teorisi'nin sağladığı teorik çerçeveyi kullanarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'in güvenlikleştirme sürecinde kullandığı söylemleri incelemektedir. Bu nedenle bu çalışmada, Türkiye'nin siyasi karar alma mekanizmasında etkili olan siyasi aktörlerin söylemleri, Kopenhag Okulu'nun güvenlik yaklaşımları ekseninde ele alınmaktadır. Araştırmalar yapılırken literatür taraması yöntemine başvurulacak kitaplardan, makalelerden internet kaynaklarından yararlanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Energy is one of the important elements that determine the relations of states with each other in international relations. With the energy discoveries in the region, the Eastern Mediterranean region has gained a new dimension in the international system. Geostrategic and geopolitical importance of the Eastern Mediterranean has increased due to the discovery of energy reserves in recent years. In the context of historical developments, energy rivalry in the Eastern Mediterranean region has been examined. In this master's thesis, structured based on the approaches of Copenhagen School. In this context, the concept of energy security in the Eastern Mediterranean will be analyzed in the Copenhagen School. The main problematic of this study is what are the main reasons for Turkey's securitization of energy in the Eastern Mediterranean. For this reason, the threats faced by Turkey regarding energy security in the Eastern Mediterranean are presented. In this thesis, in which the Securitization Theory is brought to the fore, it is questioned that the theory, in which foreign policy analysis is made, can explain Turkey's securitization processes. The thesis analyzes the challanges confronted Turkey's energy security in the Eastern Mediterranean. Using the theoretical framework provided by Securitization Theory, this study analyzes the discourses used by Turkey during the securitization process of Eastern Mediterranean. In this reason, in this study, the speeches of the political elites which influence the political decisionmaking mechanism of Turkey have been discussed in the framework of the security approaches of the Copenhagen School. When researches are conducted literature review will be done boks, articles and internet sources will benefit.