Energy dimension of Cyprus problem: Securitisation of natural gas in Turkey's perspective
Kıbrıs sorununun enerji boyutu: Türkiye perspektifinden doğal gazın güvenlikleştirilmesi
  1. Tez No: 846210
  2. Yazar: MEHMET FERHAT FIRAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM AKGÜL AÇIKMEŞE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kıbrıs sorunu, Güvenlikleştirme, Enerji güvenliği, Doğal gaz, Türkiye-Kıbrıs-Yunanistan, Cyprus Problem, Securitization, Energy Security, Natural Gas, Turkey-Cyprus-Greece
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Bu tez, Türkiye tarafından benimsenen güvenlikleştirme uygulamalarını, Kıbrıs sorununun enerji boyutu bağlamında incelemektedir. Kopenhag Okulu'nun teorisine dayalı güvenlikleştirme yaklaşımını kullanarak, Kıbrıs kıyılarındaki doğal gaz kaynaklarının keşfinin bu komşu ülkeler arasındaki anlaşmazlıkları nasıl tırmandırdığını aydınlatmayı amaçlamaktadır. Enerji kaynaklarına erişim ve enerji kaynaklarında öz yeterlilik, özellikle gelişmekte olan ülkeler için büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, Türkiye, KKTC, Yunanistan ve GASC, enerji kaynakları konusundaki benzer bir bakış açısını paylaşmaktadır. Sonuç olarak, Kıbrıs açıklarında keşfedilen doğal gaz kaynaklarının bu komşu ülkeler arasındaki gerginliği önemli ölçüde artırdığı gözlenmektedir. Yıllardır çözülemeyen Kıbrıs sorunu, bu bulgularla birlikte daha da karmaşık hale gelmiştir. Bu çalışma, Kıbrıs sorununun tarihçesine odaklanmaktadır ve uzun yıllardır süregelen güç mücadelelerinin kaynağı olarak Kıbrıs üzerindeki anlaşmazlıkları vurgulamaktadır. Ayrıca, Türkiye'nin güvenlikleştirme uygulamalarını analiz etmeyi ve enerji kaynaklarının Doğu Akdeniz bölgesindeki bölgesel dinamikleri nasıl şekillendirdiğini anlamayı amaçlamaktadır. Ayrıca, enerji kaynaklarının güvenlikleştirilmesinde çatışma veya işbirliği potansiyelini keşfetmekte ve çatışma çözümü olarak güvenlikdışılaştırma yöntemini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis delves into the securitization practices of Turkey in the context of the energy dimension of the Cyprus problem. Utilizing the securitization approach, grounded in the Copenhagen school's theory, it aims to elucidate how the discovery of offshore natural gas resources near Cyprus has exacerbated disputes among involved countries (Turkey, Greece, GASC, and TRNC) to the Cyprus problem. Access to and self-sufficiency in energy resources hold paramount significance, particularly for developing nations. Hence, Turkey, TRNC, Greece, and GASC share a similar perspective regarding energy resources. Consequently, recent discoveries of natural gas resources off Cyprus have significantly heightened tensions among these neighboring countries. The long-standing Cyprus problem has grown in complexity with these findings. This study underscores the historical backdrop of the Cyprus problem, which has remained unresolved and served as a source of power struggles for decades and also seeks to analyze the securitization practices of Turkey and comprehend how energy resources have molded regional dynamics in the Eastern Mediterranean. It also explores the potential for conflict or cooperation in the securitization of energy sources and proposes de-securitization as a means of conflict resolution.