Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen motivasyonel görüşmenin gingival sağlığa etkisi
The effect of motivational interviewing enriched with hypnotic language patterns on gingival health
- Tez No: 831733
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT DEMİR
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: hipnotik dil kalıpları, motivasyonel görüşme, oral hijyen eğitimi, hypnotic language patterns, oral hygiene training, motivational interviewing
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Periodontal hastalıkların primer etiyolojik etkeni dental plaktır. Dental plağın etkili bir şekilde uzaklaştırılması için hastaya oral hijyen eğitimi verilmelidir. Literatürde, periodontal tedavi sonrası diş hekimleri tarafından hastalara anlatılan oral hijyen eğitiminin daha etkin hale getirilmesi gerektiğine vurgu yapılmaktır. Bu araştırmanın amacı, oral hijyen eğitiminde hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilmiş bir motivasyonel görüşme metni kullanarak, bu yeni yöntemin geleneksel oral hijyen eğitiminden farkını ortaya koymaktır. Materyal ve Metot: Nicel Araştırma yöntemlerinden biri olan Deneysel Araştırmayla yürütülen bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji bölümününe gingivitis şikâyetiyle gelen 96 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen motivasyonel görüşmenin yapıldığı deney grubuna 48, geleneksel oral hijyen eğitiminin anlatıldığı kontrol grubuna da yine 48 hasta randomize olarak atanmıştır. Çalışmada öncelikle Taştan Telkine Yatkınlık Ölçeği (2019) ile hastaların telkine yatkınlık düzeyleri belirlenmiştir. Ardından Gingival İndeks, Modifiye Plak İndeksi ve Papiller Kanama İndeksi olmak üzere toplamda üç indeks ile veriler toplanmış ve periodontal tedavi uygulanmıştır. İki haftalık bir takip sürecinden sonra iki grup için de üç indeks skorları yeniden toplanmış ve uygun istatistiksel analizler yapılmıştır. Bulgular: Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen motivasyonel görüşmenin geleneksel oral hijyen eğitimine kıyasla gingival sağlık göstergeleri olan Gingival İndeks, Modifiye Plak İndeksi, Papiller Kanama İndeksi skorlarında istatistiksel olarak daha fazla azalmaya sebep olduğu görülmüştür. Sonuç: Hipnotik dil kalıplarıyla zenginleştirilen motivasyonel görüşmenin geleneksel oral hijyen eğitimine göre gingival sağlığa daha fazla katkısı vardır sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary etiological factor of periodontal diseases is dental plaque. In order to effectively remove dental plaque, the patient should be given oral hygiene training. In the literature, it is emphasized that the oral hygiene education given to patients by dentists after periodontal treatment should be made more effective. The purpose of this study is explore to motivational interview text enriched with hypnotic language patterns in oral hygiene education and to reveal the difference of this new method from traditional oral hygiene education. Materials and Methods: The quantitative experimental research was employed with 96 patients who came to the Periodontology Department of Atatürk University Faculty of Dentistry with complaints of gingivitis. In this study, 48 patients were randomly assigned to the experimental group, where motivational interviewing enriched with hypnotic language patterns was given, and 48 patients were randomly assigned to the control group, where traditional oral hygiene education was given. In the study, first of all, the suggestibility levels of the patients were determined using the Taştan Suggestibility Scale (2019). Then, data was collected with three scales in total: Gingival Index, Modified Plaque Index and Papillary Bleeding Index, and periodontal treatment was applied. After a two-week follow-up period, the three index scores were collected again for both groups and appropriate statistical analyzes were performed. Results: It was observed that motivational interviewing enriched with hypnotic language patterns caused a statistically greater decrease in Gingival Index, Modified VIII Plaque Index and Papillary Bleeding Index scores compared to traditional oral hygiene training. Conclusion: It was concluded that motivational interviewing enriched with hypnotic language patterns contributes more to gingival health than traditional oral hygiene education.