Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran 18-49 yaş arası geçici sığınmacı statüsündeki kadınların emzirme ve anne sütü hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi
Assessment of the women who applied to the Family Medicine Outpatient Clinic, aged 18 to 49 and with temporary refugee status, on their knowledge of breastfeeding and breast milk
- Tez No: 831948
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZKAYA, UZMAN BAŞAK KORKMAZER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: emzirme, anne sütü, geçici sığınmacılar, kadın sağlığı, breastfeeding, breast milk, temporary refugees, women's health
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç : Çalışmamızın amacı aile hekimliği polikliniğine başvuran 18-49 yaş arasındaki geçici sığınmacı statüsündeki kadınların anne sütü hakkındaki bilgi düzeylerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran, dahil olma kriterlerini karşılayan 105 kadına sosyodemografik bilgi formu ile emzirme ve anne sütü bilgi düzeyi ölçme anketi uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların %54,3'ü 30 yaş ve altı, %43,8'i lise mezunu olduğu; %74,3'ünün anne sütü ve emzirme konusunda bilgilendirme aldığı belirlenmiştir.“D vitamini anne sütünde yeterlidir, bu nedenle bebeğe ek D vitamini vermeye gerek yoktur.”sorusuna verilen yanlış/doğru yanıtlar ile yaş, eğitim durumu, toplam gebelik sayısı, doğum sayısı ile anlamlı bir farklılık saptanmıştır.“İlk 6 ayda anne sütü ile birlikte mama verilmesi daha iyidir.”sorusuna verilen yanlış/doğru yanıtlar ile eğitim durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.“Süt üretimini artırmak için gece emzirmek özellikle yararlıdır.”sorusuna verilen yanlış/doğru yanıtlar ile yaş istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmıştır.“Emziren annede kemik yenilenmesi artar ve kemik erimesi daha çok görülür.”sorusuna yanlış cevap verenlerin yaş ortalaması daha yüksek bulunmuştur.“Bebeğin ikinci haftanın sonunda doğum tartısından az olması veya 1 ayda 500 gramdan az kilo alması yetersiz beslendiğini gösterir.”sorusuna yanlış yanıt verenlerin yaş ortalaması, toplam gebelik ortalaması, doğum sayısı ve yaşayan çocuk sayısı daha yüksek bulunmuştur. Sonuç: Aile Hekimliğinin temel görevlerinden olan hastalığı önlemek, sağlıklı beden ve ruh halinin devamlılığını, toplumun sağlık okuryazarlığı konusunda bilinçlenmesini sağlamak olduğu düşünüldüğünde toplumumuzun bir parçası olan geçici sığınmacı anneleri geldikleri kontrollerde emzirme ve anne sütü konusunda bilinçlendirmek. Doğurganlık yaşındaki kadınların toplantılar ve ev ziyaretleri ile bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of our study was to determine the knowledge level of breast milk in women with temporary refugee status between the ages of 18-49 who were admitted to the Family Medicine outpatient clinic. Method: A sociodemographic information form and a breastfeeding and breast milk knowledge level survey were applied to 105 women who were admitted to Başakşehir Çam and Sakura City Hospital Family Medicine Polyclinics and met the inclusion criteria. Results: 54.3% of the participants were 30 years old and under, 43.8% were high school graduates; it was determined that 74.3% of participants received information about breast milk and breastfeeding. A significant difference was found between the incorrect/correct answers given to the question“Vitamin D is sufficient in breast milk, so there is no need to give additional vitamin D to the baby.”and age, education level, total number of pregnancies and number of births. A statistically significant difference was found between incorrect/correct answers to the question“It is better to give formula along with breast milk in the first 6 months.”and educational status. A statistically significant difference was found between the incorrect/correct answers given to the question“Breastfeeding at night is especially helpful to increase milk production.”and age. The average age of those who answered“Bone regeneration increases in breastfeeding mothers and osteoporosis is more common.”the question incorrectly was found to be higher. The average age, average total pregnancy, number of births and number of living children were found to be higher for those who answered the“If the baby weighs less than the birth weight at the end of the second week or gains less than 500 grams of weight in 1 month, it indicates that the baby is malnourished.”question incorrectly. Conclusion: Considering that the main duties of Family Medicine are to prevent disease, maintain a healthy body and mood, and raise awareness of the society about health literacy; to raise awareness of temporary refugee mothers, who are a part of our society, about breastfeeding.. It is important to create awareness among women of childbearing age through conference and home visits.