Tüketicilerin organik ürün satın alma kararlarında dijital pazarlamanın etkisi: İstanbul ili örneği
The impact of digital marketing on consumers' organic product purchasing decisions: City of Istanbul sample
  1. Tez No: 831991
  2. Yazar: AYŞE ATLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ONUR KÖPRÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Organik Tarım Ürünü, Tüketici Satın Alma Davranışları, Tüketici Tercihleri, Dijital Pazarlama, Organic Agricultural Product, Consumer Purchasing Behavior, Consumer Preferences, Digital Marketing
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Dünyada son zamanlarda hastalıkların artmasıyla, ekolojik sistemin bozulması, insan ve diğer canlıların sağlıklarında olumsuzluklar yaşanması ile birlikte tüketicilerin de yaşam tarzında değişiklikler yaşanmaya başlamıştır. Tüketiciler sağlık açısından risk oluşturmayan, doğal kaynaklara zarar vermeyen ve sürdürülebilirliği sağlayan organik tarım ürünlerine bir yönelim olmuştur. Bu yönelimin sonucunda dünyada organik tarım ürünleri ticareti hızla gelişmeye başlamıştır. Başta gelişmiş ülkeler olmak üzere birçok ülke organik gıda pazarına yönelmektedir. Son yıllarda teknolojinin gelişmesiyle birlikte akıllı telefon, tablet gibi cihazların kullanımı da artmış ve teknolojiyle birlikte dijital kanallar, pazarlama açısından önemli bir yere gelmiştir. Özellikle sosyal medyanın herkes tarafından kullanılması ile bu mecranın pazarlama aracı olarak kullanılmaya başlandığı görülmüştür. İşletmeler de oluşan yoğun rekabet ortamına ayak uydurmak ve diğer işletmelerden geri kalmamak için marka tanıtımlarına dijital pazarlama uygulamalarını kullanmaya başlamışlardır. Araştırmanın amacı, dijital pazarlama uygulamalarının organik ürün satın alan tüketicilerin davranışlarını ne derecede etkilediğini ortaya çıkarmaktır. Araştırma ile tüketicilerin hangi dijital pazarlama uygulamalarından etkilendiği ve tercih ettiği ölçülmek istenmiştir. Ayrıca farklı demografik özelliklere sahip tüketicilerin organik tarım ürünü hakkında ne kadar bilgi sahibi olduklarını ve dijital pazarlama çalışmalarının tüketici satın alma davranışı üzerinde ne kadar etkili olduğunu ölçümlemeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent times, with the increase in diseases and disruptions in the ecological system, leading to adverse effects on the health of humans and other living beings, changes have begun to emerge in consumers' lifestyles. Consumers are now showing a preference for organic agricultural products that do not pose health risk, do not harm natural resources, and promote sustainability. As a result of this inclination, the global trade of organic agricultural products has experienced significant growth, with many countries, especially developed ones, shifting their focus towards the organic food market. With the advancement of technology in recent years, the usage of devices such as smart phones and tablets has also surged, and digital channels have gained considerable importance in marketing. Notably, the widespread use of social media has transformed it into marketing. Notably, the widespread use of social media has transformed it into a marketing tool adopted by businesses. To cope with the intense competitive environment and avoid falling behind other companies, businesses have embraced digital marketing practices for brand promotions. The objective of this research is to determine the extent to which digital marketing practices influence consumers who purchase organic products. The study aims to measure which digital marketing practices have an impact on consumers' and preferred by them. Additionally, the research seeks to assess the level of knowledge consumers with different demographic characteristics possess about organic agricultural products and to gauge the effectiveness of digital marketing efforts on consumer purchasing behavior.