Türkiye'de fen bilimleri eğitimi alanında 2018-2022 yılları arasında yapılmış lisansüstü tezlerin incelenmesi
Examination of postgraduate theses made between 2018-2022 in the field of science education in Turkey
- Tez No: 832386
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen Bilimleri Eğitimi, Ulusal Tez Merkezi, Lisansüstü tez, Science Education, National Thesis Center, Post Graduate Thesis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada 2018-2022 yıllarında Fen Bilimleri Eğitimi ile ilgili Türkiye'de yapılmış olan lisansüstü çalışmalar incelenmiştir. Çalışmada amaç bilimsel çalışma yapacak diğer araştırmacılara kaynak sağlamak ve fen bilimleri eğitimi ile ilgili yazılan tezlerin analiz edilmesidir. Çalışmada veri toplama araçları Ulusal Tez Merkezi'nde“Fen Bilimleri Eğitimi”anahtar kelimesi aratılarak belirlenmiş olup, 2018-2022 yılları arasında yapılan lisansüstü çalışmalar kullanılmıştır. Yapılan çalışma ile Türkiye'de fen bilimleri eğitimi ile ilgili 2018-2022 yıllarında yapılan lisansüstü çalışmaların türlerine, yıllarına, üniversitelerine, enstitülerine, sayfa sayılarına göre, araştırma yöntemlerine göre, örneklem grubuna göre, örneklem büyüklüğüne göre, veri toplama araçlarına göre ve veri analiz yöntemlerine göre dağılımı araştırılmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'de fen bilimleri eğitimi alanında 2018-2022 yılları arasında 84 adet lisansüstü tez çalışması yapıldığı belirlenmiştir. İncelenen yıllara arasında 79 adet yüksek lisans tezinin, 5 adet doktora tezinin yapılmış olduğu belirlenmiş olup, en çok lisansüstü çalışmanın 35 tez ile 2019 yılı olduğu tespit edilmiştir. Çalışmaların yapıldığı üniversitelere bakıldığında 7 tez ile en çok çalışmanın yapıldığı üniversite Mersin Üniversitesi'dir. Enstitü bazında bakıldığında lisansüstü tezlerin 47 tanesi eğitim bilimleri enstitüsünde yapılmıştır. İncelenen lisansüstü tezlerin 31 tanesi 101-150 sayfa aralığında olup, 12 tanesinde tarama yöntemi kullanılmış, 34 tanesinin evren ve örneklemini ortaokul öğrencileri oluşturmakta, 38 tanesinin örneklem büyüklüğü 31-100 kişi aralığında, 46 tanesi veri toplama aracı olarak ölçek/anket yöntemini kullanmış ve 71 lisansüstü tezde elde edilen veriler frekans/yüzde tabloları kullanılarak verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, postgraduate studies conducted in Turkey on Science Education in the years 2018-2022 were examined. The aim of the study is to provide resources for other researchers who will conduct scientific studies and to analyze the theses written about science education. In the study, data collection tools were determined by searching for the keyword“Science Education”in the National Thesis Center, and postgraduate studies conducted between 2018-2022 were used. According to the types, years, universities, institutes, number of pages, research methods, sample group, sample size, data collection tools and data analysis methods of postgraduate studies conducted in Turkey in 2018-2022 on science education. distribution was investigated. Within the scope of the study, it was determined that 84 postgraduate theses were conducted in the field of science education in Turkey between 2018 and 2022. It was determined that 79 master's theses and 5 doctoral theses were completed among the years examined, and the most postgraduate study was determined to be 2019 with 35 theses. When we look at the universities where the studies were carried out, Mersin University is the university where the most studies were conducted with 7 theses. On the basis of the institute, 47 of the postgraduate theses were made in the institute of educational sciences. 31 of the postgraduate theses examined were in the range of 101-150 pages, 12 of them used the scanning method, the population and sample of 34 of them consisted of secondary school students, the sample size of 38 of them was in the range of 31-100 people, 46 of them used the scale/survey method as a data collection tool and 71 samples were used. The data obtained in the graduate thesis are given using frequency/percentage tables.