Kamu kurumlarındaki sosyal medya paylaşımlarının şehir markalaşması açısından rolünün incelenmesi; Sivas Valiliği örneği
Examining the role of social media posts in public institutions in terms of city branding; the case of Sivas Governorship
  1. Tez No: 832399
  2. Yazar: AHPER NURİ DELİCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TOKSARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka şehir, kent imajı, sosyal medya, halkla ilişkiler, Sivas, Brand city, city image, social media, public relations, Sivas
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Gelişen dünya ve teknolojik imkânlar, beraberinde küreselleşme kavramını tartışmaya açmış, bu değişimler de ülkelerin farklılaşma ve öne çıkma çabaları ile sonuçlanmıştır. Başta turizm olmak üzere, sanayi, ticaret, tarım ve teknoloji de bir adım önde olmak isteyen ülkeler markalaşma süreci ile özellikle pazarlama ve iletişim kanallarına daha fazla yönelmişler, pazarlama stratejisi olarak yeni medya şeklinde ifade edilen sistemleri sıklıkla kullanmaya başlamışlardır. Yeni medya, ülkelerin olduğu kadar kurumlarında kendilerini tanıtmalarına imkân sağlamaktadır. Çalışmalarını ve projelerini geniş bir toplum ağına en kısa yoldan ulaştırmak isteyen, ekonomik olması nedeniyle de tanıtımda büyük kolaylıklar sağlayan yeni medya, kurumların olduğu kadar siyasilerin, bürokratların, sanat ve iş dünyasının, spor, sağlık ve bilim çevresinin, medyanın, sivil toplum örgütlerinin vazgeçemediği bir kullanım alanı haline gelmiştir. Özellikle son yıllarda Türkiye'de de 81 il valiliği ve birçok belediyenin sosyal medya mecralarında kurumsal hesaba sahip olması kurumların bu siteleri daha fazla önemsediğini göstermektedir. Sosyal medyanın; geniş kitlelere daha çabuk ulaşabilme, hedef kitleden hızlı dönütler alabilme, güçlü etkileşim, pazarlamada yardımcı rol üstlenme ve ekonomik olma gibi avantajları bulunmaktadır. Sosyal medya ile güçlü yönlerini öne çıkartan şehirler bunları hedef kitleyle buluşturma ve güçlü bir imaj oluşturma çabasındadır. Bu paylaşımların yayılması ve etkileşim oranının artması da 'Marka Şehir' sürecinde önemli bir rol üstlenmektedir. Özellikle son yıllarda kurumların, bilhassa valiliklerin ve belediyelerin yeni medya üzerine yoğunlaştığı görülmektedir. Benzer bir durum Sivas Valiliği için de söz konusudur ve Sivas Valiliği'nin Twitter, Facebook, Instagram, YouTube ve Threads hesapları bulunmaktadır. Facebook'ta 76 bin, Twitter'da 65 bin, Instagram'da 99 bin, YouTube'de 4 bin takipçisi olan Sivas Valiliği'nin Teleskop APP tarafından paylaşılan valiliklerin sosyal medya etkileşim raporunda 2022 yılında valilikler arasında ilk sırada olduğu da ortaya çıkmıştır (Son Dakika, 2022). Bu çalışmada Sivas Valiliği'nin 2022 yılındaki sosyal medya paylaşımlarının şehir markalaşması açısından rolü incelenerek, etkileşimin kente olumlu yönde katkısı olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The developing world and technological opportunities have brought the concept of globalization into discussion, leading to differentiation and prominence efforts among countries. Especially countries aiming to stay ahead in areas like tourism, industry, trade, agriculture, and technology have increasingly focused on branding processes and utilized marketing and communication channels, frequently adopting the systems known as new media in their marketing strategies. New media provides opportunities not only for countries but also for institutions to introduce themselves. Social media, being economically viable and providing significant convenience in promotion, has become an indispensable tool for politicians, bureaucrats, the arts and business world, sports, health and science communities, the media, and non-governmental organizations, who seek to reach a broad audience network and disseminate their work and projects quickly. Especially in recent years, the fact that 81 provincial governorships and many municipalities in Turkey have corporate accounts in social media channels shows that institutions care more about these sites. Social media offers advantages such as reaching large audiences quickly, receiving rapid feedback from target audiences, strong interaction, playing a supportive role in marketing, and being cost-effective. Cities that highlight their strengths through social media strive to bring these advantages to their target audience and create a powerful image. The spread and increase in the interaction rate of such social media posts also play a significant role in the Brand City process. It is seen that institutions, especially governorships and municipalities, are focusing on new media. Sivas Governorship is an example of this, as it has official accounts on Twitter, Facebook, Instagram, YouTube, and Threads platforms. According to a social media interaction report on governorships shared by Teleskop APP, Sivas Governorship ranked first among governorships in 2022 with 76 thousand followers on Facebook, 65 thousand on Twitter, 99 thousand on Instagram, and 4 thousand on YouTube (source: Son Dakika, 2022). This study examines the role of Sivas Governorship's social media posts in terms of brand and image management in 2022, and it concludes that the interaction positively contributes to the city's image.