Mikrokredi uygulamalarıyla kadın istihdamının ekonomik ve finansal perspektiften incelenmesi: Ankara ilinde nitel bir araştırma
Examination of women's employment with microcredit applications from an economic and financial perspective: In the province of Ankara a qualitative research
  1. Tez No: 832400
  2. Yazar: MUSTAFA ALAZOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERVE TUNCAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokredi, Kadın istihdamı, Grameen Mikrokredi Programı, Ankara, Microcredit, Female Employment, Grameen Microcredit Program, Ankara
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe, Finans ve Bankacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Mikrokredi ilk olarak 1970'li yıllarda Prof. Dr. Muhammed Yunus tarafından uygulamaya konulmuş ve başarılı sonuçlar vermiştir. Bu başarılı sonuçların ardından tüm dünyaya yayılmıştır. Türkiye'de ise ilk olarak Maya Mikro Ekonomik Destek İşletmesi, Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı bünyesinde 2002 yılında mikrokredi çalışmaları başlamıştır. İlk mikrofinans kuruluşu olan MAYA Enterprise, 2002 yılında Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) tarafından kurulmuştur. Aynı şekilde Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) da 2003 yılında Grameen Bank ile bir protokol imzalayarak Diyarbakır, Batman, Antep, Çankırı, Yozgat gibi birçok ili kapsayan bir mikrokredi programı başlatmıştır. 2003 yılında dönemin Diyarbakır Milletvekili Aziz Akgül Diyarbakır'da mikrokrediyi gündeme getirmiş ve Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Grameen Mikro Kredi Programı ile uygulamaya koyulmuştur. Uygulamanın başarılı sonuçlar elde etmesiyle ülkemizde de mikrokredi yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada, dünyada ve Türkiye'de kadın istihdamı ve gelişimi incelenmiştir. Ayrıca çalışmada Ankara'da mikrokredi kullanan kadınlarla nitel analize yönelik görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme kapsamında katılımcılara 23 adet soru yöneltilmiştir. Görüşme formunda mikrokredi kullanan kadınların demografik özellikleri, ekonomik özellikleri ve mikrokredi ile ilgili bilgiler sorulmuştur. Ayrıca kadınların mikrokredi kullanımının çeşitli açılardan etkilerine yönelik katılımcılara 10 adet açık uçlu soru yöneltilmiştir. Bu sayede mikrokredinin Ankara'daki kadın istihdamı üzerindeki rolü araştırılmıştır. Araştırma sonucunda, mikrokredi kadınların iş ve sosyal hayatlarına katkılar sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Microcredit application was first introduced by Prof. Dr. Muhammad Yunus in the 1970s and became successful. Following these successful results, it spread all over the world. As for Türkiye, microcredit applications were first started in 2002 by Maya Micro Economic Support Enterprise under the roof of the Foundation for the Evaluation of Women's Work. MAYA Enterprise, the first microfinance institution, was established in 2002 by the Foundation for the Evaluation of Women's Work (KEDV). Similarly, the Turkish Waste Prevention Foundation (TİSVA) signed a protocol with Grameen Bank in 2003 and so launched a microcredit program covering many provinces including Diyarbakır, Batman, Antep, Çankırı, Yozgat. In 2003, then Diyarbakır Deputy Aziz Akgül brought microcredit to the agenda in Diyarbakır, and the Turkish Waste Prevention Foundation launched the Grameen Microcredit Program afterwards. Following the satisfying results of the implementation, microcredit applications has become widespread in our country. In this study, female employment and its development both in the world and Türkiye were investigated and the data obtained from female employment in the Turkish food sector and tourism sector were analyzed for the period 2000-2022. In addition, interviews were conducted with the women benefiting from microcredit in Ankara for qualitative analysis. Within the scope of the interview, 23 questions were asked to the participants. Demographic and economic characteristics of the women benefiting from microcredit, and information regarding microcredit utilization were asked in the interview form. Furthermore, 10 open-ended questions were asked to the participants in order to obtain information about the impact of women's utilization of microcredit in various aspects. Hence, the role of microcredit application on female employment in Ankara was investigated. As a result of the research, it is found that microcredit contributes to women's business and social lives.