Gevaş'ta (Van) toplanan propolis örneklerinin biyolojik aktiviteleri ve botanik orjinleri
Biological activities and botanical origins of propolis samples collected from Gevas (Van)
  1. Tez No: 832436
  2. Yazar: İSMAİL ÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER MÜKEMRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Biyolojik aktivite, Botanik orjin, Gevaş, Propolis, Biological activity, Botanical origin, Gevas, Propolis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu çalışma ile Van ilinin Gevaş ilçesi sınırlarında yer alan 15 arılıkta toplanan propolis örnekleinin biyolojik aktiviteleri ve botanik kökenleri incelenmiştir. Mikroskobik analizler sonucunda Gevaş bölgesi propolislerinde Amaranthaceae, Anacardiaceae, Apiaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Elaeagnaceae, Fabaceae, Fagaceae, Hypericaceae, Juglandaceae, Lamiaceae, Malvaceae, Papaveraceae, Plantaginaceae, Poaceae, Ranunculaceae, Resedaceae, Rosaceae, Rubiaceae, Rutaceae, Salicaceae, Sapindaceae, Scrophulariaceae, Solanaceae ve Urticaceae olmak üzere toplamda 29 familyaya ait polen tespit edilmiştir. Çalışma alanında toplanan propolislere ait antioksidan kapasitesinin belirlenmesi için ORAC, FRAP, DPPH, demir şelatlama aktivitesi ve Folin-Ciocalteu (FCR) metodları kullanılmıştır. Bütün metodlarda en yüksek antioksidan değeri lokasyon-7 ve en düşük değeri ise lokasyon-2'de tespit edilmiştir. Total fenolik miktarı (FCR) 28±2-266±13 mg Gallik asit eşdeğeri/ g ekstre, Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi (ORAC) 2939±204-12967±304 µmol Troloks eşdeğeri /g ekstre, Ferrik indirgeme antioksidan gücü (FRAP) 667±33-5129±18 µ mol Fe 2+ /g ekstre, DPPH radikali süpürme aktivitesi 127±5-11±2 µg ekstre /ml ve Metal şelatlama aktivitesi 358±11-85±4 µg ekstre /ml değerleri aralıklarında tespit edildi. Tüm sonuçlar beraber değerlendirildiğinde, sonuçların genel olarak ekstrelerin toplam fenolik miktarı ile uyumlu olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre propolisin botanik orjin ve antioksidan özelikleri ile ilgili ileride yapılacak çalışmalar için umut verici olacaktır.
Özet (Çeviri)
Within this study, the biological activities and botanical origins of propolis samples collected from 15 localities in the Gevaş district of Van province were investigated. As a result of microscopic analysis, pollen belonging to 29 families, Amaranthaceae, Anacardiaceae, Apiaceae, Asteraceae, Boraginaceae, Brassicaceae, Campanulaceae, Caprifoliaceae, Caryophyllaceae, Elaeagnaceae, Fabaceae, Fagaceae, Hypericaceae, Juglandaceae, Lamiaceae, Malvaceae, Papaveraceae, Plantaginaceae, Poaceae, Ranunculaceae, Resedaceae, Rosaceae, Rubiaceae, Rutaceae, Salicaceae, Sapindaceae, Scrophulariaceae, Solanaceae and Urticaceae were detected in the propolis of Gevaş region. ORAC, FRAP, DPPH, iron chelating activity and Folin-Ciocalteu (FCR) methods were used to determine the antioxidant capacity of propolis collected in the study area. In all methods, the highest antioxidant value was determined in location-7 and the lowest value in location-2. Total phenolic content (FCR) 28±2-266±13 mg Gallic acid equivalent/g extract, Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) 2939±204-12967±304 µmol Trolox equivalent/g extract, Ferric reducing antioxidant power (FRAP) 667 ±33-5129±18 µ mol Fe 2+ /g extract, DPPH radical scavenging activity 127±5-11±2 µg extract /ml and Metal chelating activity 358±11-85±4 µg extract /ml values were determined. When all the results were evaluated together, it was seen that the results were generally compatible with the total phenolic content of the extracts. According to the results obtained, it will be promising for future studies on the botanical origin and antioxidant properties of propolis.