Genç yetişkinlerde özgünlük ve öznel iyi oluş arasındaki ilişkide beden farkındalığının aracı rolü
The mediating role of body awareness in the relationship between authenticity and subjective well-being
- Tez No: 832454
- Danışmanlar: PROF. DR. FERZAN CURUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Özgünlük, beden farkındalığı, öznel iyi oluş, Authenticity, body awareness, subjective well-being
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bireyin gerçek benliği ile temas ederek özgün davranışlar sergilemesi bütünsel sağlığına katkı sağlar ve iyi bir yaşam sürdürmesine olanak tanır. Özgün davranışın özünde, öznel bilgilerin yanı sıra, beden farkındalığı yolu ile edinilen bedensel ve duygusal bilgiler de yatmaktadır. Bireyin bedeninden gelen bu bilgilerin izini sürmesi bütünsel sağlığı ve iyi oluşu için önemlidir. Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerin özgünlük ve öznel iyi oluş (ÖİO) düzeyleri arasındaki ilişkide beden farkındalığının aracı rolünü incelemektir. Araştırmanın bir diğer amacı da özgünlük ve ÖİO ilişkisinde beden farkındalığının alt boyutlarının (farkına varma, dikkati dağıtmama, endişelenmeme, dikkati düzenleme, duygusal farkındalık, güvenme) aracılığını test etmektir. Araştırmaya 22-40 yaş aralığında 291 genç yetişkin katılmıştır. Araştırmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Özgünlük Ölçeği, Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-II, Pozitif ve Negatif Duygu Durum Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin analizinde önce değişkenler arası ilişkiler incelenmiştir. Ardından, araştırmanın temel amacını test etmek için Hayes Macro Process v4.0 kullanılarak basit aracılık analizi yapılmıştır. Daha sonra, beden farkındalığının alt boyutlarının aracılıklarını incelemek için çoklu paralel aracılık analizi gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ele alınan değişkenlerin çoğunun birbiri ile anlamlı ilişkileri olduğu bulunmuştur. Aracılık analizi bulguları incelendiğinde, genç yetişkinlerin özgünlük düzeyleri ve öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkide beden farkındalığının kısmi aracılık ettiği ve beden farkındalığının alt boyutlarından sadece dikkati düzenlemenin kısmi aracılığı ortaya konmuştur. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Exhibiting authentic behaviors by connecting with one's true self contributes to their overall well-being and enables to lead a fulfilling life. At the core of authentic behavior lies not only subjective knowledge but also the physical and emotional knowledges acquired through body awareness. Following the trace of these information from the body is important for their holistic health and well-being. The purpose of this study is to examine the mediating role of body awareness in the relationship between authenticity and subjective well-being (SWB) among young adults. Another purpose of the study is to test the mediating role of the sub-factors of body awareness (noticing, non-distracting, not-worrying, attention regulation, emotional awareness, trusting) in the relationship between authenticity and subjective well-being. 291 young adults between the ages of 22-40 participated in the study. The data were collected by Demographic Information Form, Authenticity Scale, Multidimensional Assessment of Interoceptive Awareness-II, Positive and Negative Affect Scale, Life Satisfaction Scale. In the analysis of the data, the relationships between the variables were examined. Then, to test the main purpose of the research, simple mediation analysis was performed using Hayes Macro Process v4.0. Finally, a multiple parallel mediation analysis was conducted to examine the mediations of the sub-factors of body awareness. Significant relationships were found between the variables of the study. When examining the results of the mediation analysis, it was found that body awareness partially mediates the relationship between young adults' levels of authenticity and subjective well-being. In addition, multiple parallel mediation analysis findings show that only attention regulation, one of the sub-factors of body awareness, partially mediates the relationship between authenticity and subjective well-being. The findings have been discussed in light of the literature.