Uluslararası insan kaynakları yönetiminde işe alım süreci: Azerbaycan'da faaliyet gösteren firmalar üzerinde araştırma
Recruitment process in international human resources management: Research on firms operating in Azerbaijan
- Tez No: 832548
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEMAL DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası insan kaynakları yönetimi, İşe alım süreci, Azerbaycan, International human resources management, Recruitment process, Azerbaijan
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Uluslararası işletme, iş faaliyetlerini sadece bir ülke sınırları içinde değil, farklı ülkeler arasında gerçekleştiren işletmelerin faaliyetlerini ifade eder. Bu tür işletmeler, mal ve hizmet üretimi, ticaret, yatırım, pazarlama, tedarik zinciri yönetimi ve diğer iş faaliyetlerini birden fazla ülke üzerinde yürüterek ulusal sınırları aşarlar. Bu çalışma kapsamında ele alınacak diğer bir kavram ise uluslararası işletmelerde işe alım sürecinin işleyişidir. İşe alma ve seçim, herhangi bir organizasyonun başarısı için önemli rol oynayan prosedürdür. İşe alma prosedürü kolay ve basit olmalıdır, böylece organizasyon iyi becerilere sahip çalışan sayısını etkileyebilir. İşe alımdan sonra seçim prosedürü tarafsız ve iyi olmalıdır. İstihdam oranı ayrıca işe alım ve seçim sürecine bağlıdır. Bu bakımdan örgütlerde doğru işe doğru personel seçimi her geçen gün daha da önem kazanan bir uygulamadır. Örgütler ancak işe uygun beceri ve yeteneklere sahip personeli örgütlerine entegre ederek ilerleyebilirler. Bu doğrultuda bu çalışmada uluslararası insan kaynakları yönetim sisteminde işe alım süreci yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi kullanılarak Azerbaycan'da faaliyet gösteren uluslararası iki firma (Neqsol Holding ve Exxon Mobil) örneğinde incelenmiştir. Çalışma, insan kaynakları sorunlarının incelenmesinde ve bunların verimli bir ekonominin geliştirilmesindeki rolünde önemli başarılara sahip olduğunu gösterdi. İnsan kaynakları yönetim sistemi faaliyetinin sonucu, çalışanın emek sürecinde ve emeğin ürününde, sosyal ilişkilerde uygulanan yeni nitelikleridir. Özetle, gerekli işgücü kaynaklarının çekiciliğini, üretim koşullarına uygunluklarını, mesleki ve sosyal ve kişisel gereksinimleri, seçimlerini ve tüketimlerini belirler; bu sırada ve buna paralel olarak, işgücü potansiyelinin yeniden üretimi ve müteakip gelişimi de sağlanır.
Özet (Çeviri)
International business refers to the activities of businesses that carry out their business activities not only within the borders of a country but also between different countries. Such businesses transcend national borders by carrying out goods and services production, trade, investment, marketing, supply chain management and other business activities in more than one country. Another concept to be addressed within the scope of this study is the functioning of the recruitment process in international businesses. Recruitment and selection is the procedure that plays an important role in the success of any organization. The hiring procedure should be easy and simple so that the organization can influence the number of employees with good skills. The selection procedure after recruitment should be impartial and good. The employment rate also depends on the recruitment and selection process. In this respect, the selection of the right personnel for the right job in organizations is an application that is gaining more importance day by day. Organizations can only move forward by integrating personnel with the skills and abilities appropriate for the job. Accordingly, in this study, the recruitment process in the international human resources management system was examined in the example of two international companies operating in Azerbaijan (Neqsol Holding and Exxon Mobil) using the semi-structured interview method. The study showed significant achievements in the study of human resource problems and their role in promoting a productive economy. The result of the activity of the human resources management system is the new qualities of the employee, which are implemented in the labor process and the product of labor, social relations. Its essence determines the attractiveness of the necessary labor resources, their compliance with the conditions of production, professional and social and personal needs, their choice and consumption; in the meantime and in parallel, the reproduction and subsequent development of labor potential is ensured.