Sporcularda duygusal zeka ve bilinçli farkındalık arasındaki ilişki
The relationship between emotional intelligence and mindfulness in athletes
  1. Tez No: 832694
  2. Yazar: SERVET SEVER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAN BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal zekâ, Bilinçli farkındalık, Sporcu, Emotional intelligence, Mindful awareness, Athlete
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmanın amacı, sporcuların duygusal zeka ve bilinçli farkındalık düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini profesyonel olarak futbol oynayan bireyler oluştururken, örneklemini ise kolay örnekleme yöntemiyle belirlenen 505 profesyonel futbolcu oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Duygusal Zeka Ölçeği ve Bilinçli Farkındalık Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS analiz programına aktarılmış, normallik analizleri yapılmış ve verilerin normal dağılım gösterdiği belirlenmiştir. Bu doğrultuda parametrik testler ve korelasyon analizi uygulanmıştır. Analizler sonucunda, sporcuların duygusal zeka düzeyleri ile yaş, yıllık gelir, spor yaşı, millilik durumu, fiziksel ya da psikolojik rahatsızlık durumu ve aynı antrenörle çalışma süresi değişkenleri arasında anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir. Benzer şekilde, sporcuların bilinçli farkındalık düzeyleri ile yaş, millilik durumu, teorik eğitim alma durumu ve aynı antrenörle çalışma süresi değişkenleri arasında da anlamlı farklar bulunmuştur. Ayrıca, sporcuların duygusal zeka düzeyleri ile bilinçli farkındalık düzeyleri arasında orta düzeyde, anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the relationship between athletes' emotional intelligence and levels of mindful awareness. The research was conducted using the relational screening model, which is one of the quantitative research methods. The population of the study consists of individuals who play football professionally, while the sample comprises 505 athletes selected through a convenience sampling method. The data collection tools used in the study are a personal information form, an emotional intelligence scale, and a mindful awareness scale. The collected data were transferred to the SPSS analysis program, where normality analyses were conducted, confirming that the data exhibited a normal distribution. Parametric tests and correlation analysis were then applied. As a result of the analyses, significant differences were found between the athletes' emotional intelligence levels and variables such as age, annual income, years of sport, nationality status, having physical or psychological disorders, and the duration of working with the same coaches. Additionally, significant differences were found between the athletes' levels of mindful awareness and variables such as age, nationality status, receiving theoretical training, and the duration of working with the same coaches. Furthermore, a moderate significant relationship was identified between the athletes' emotional intelligence levels and their levels of mindful awareness.