Arazi toplulaştırma projelerinin dünü ve bugünü
A Backround and current situation owerview for land consolidation projects
  1. Tez No: 83275
  2. Yazar: FİLİZ BAHADIR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAT AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Arazi Toplulaştırması, Bilgisayar Kullanımı VIII, Land Consolidation, Computer Application IX
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Arazi toplulaştırma projeleri, çok büyük alanları kapsayan, çok yönlü olmaları dolayısıyla zaman alan projelerdir. Projenin yapılış süresi, işletme sahiplerini ve üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Bu sebeple arazi toplulaştırma projelerini mümkün olduğunca az zamanda ve sağlıklı şekilde sonuçlandırmak için bilgisayar kullanımı büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, arazi toplulaştırma projelerine neden gerek duyulduğu, projelerin bilgisayar destekli yapılış biçimi, Türkiye'de yapılan arazi toplulaştırma çalışmaları ve bu projelerin sağladığı yaralar açıklanmıştır. Tez çalışmasının ilk safhasında, arazi parçalılığının nedenleri, arazi parçalılığının yarattığı olumsuz durumlar, Türkiye'de arazi toplulaştırma projeleri yapan kurumların gerçekleştirdiği ve gerçekleştireceği proje çalışmaları açıklanmıştır. Örnek proje üzerinde, bilgisayarın hangi aşamalarda kullanıldığı, projenin yapılış aşamalarında karşılaşılan problemlere nasıl çözümler getirildiği, proje yapılan alanın gelecekteki gelişme yönünün tahmin edilmesi gibi konular açıklanmaya çalışılmıştır. Bu konulara yardımcı olarak tablo ve haritalara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Backround and Current Situation Owerview For Land Consolidation Projects Land consolidation projects cover quite large areas and take time to execute because they have many aspects. The execution period of the project negatively affects the owners of enterprise as well as the production. Therefore, it is quite significant to use computer to conclude the land consolidation projects in a short period of time and in an effective manner. In this study, it is explained why the land consolidation projects are needed, how the computer aided projects are executed, which software programs are used, as well as the land consolidation studies in Turkey and the benefits obtained from such projects. In the stage of the study, the reasons why the lands are partitioned and the negative impacts there of, and the project studies executed or to be executed by the organizations in charge of land consolidation projects in Turkey are explained. It is tried to explain the following topics on the sample project: in which stages the computers are used, what kind of solutions are brought to the problems encountered during the execution of the project, and estimation of the expansion direction of the land projected in the future.The tables, sketches and maps that will clarify the aforesaid topics are also included in the study.