Terme yöresi geleneksel tarımsal ormancılık modelleri üzerine bir araştırma
The Traditional agroforestry modeli of Terme region
- Tez No: 83278
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTÜRK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Agroforestry, Tarımsal Ormancılık, Tarımsal Ormancılık Modelleri, Agroforestry, Traditional Agroforestry, Agroforestry Systems VI
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışma ile, Samsun-Teraıe yöresinde geleneksel olarak sürdürülen sistemleri tanımak ve sınıflandırmak suretiyle geliştirilmesi bakımından alınabilecek önlemlerin araştırılması amaçlanmıştır. Buna bağlı olarak Samsun - Terme yöresinde geleneksel olarak yapılan tarımsal ormancılık uygulamaları incelenerek mevcut modeller ortaya konulmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırmada geleneksel olarak yapılan Kavak+Fındık, Çeltik +Kavak/Söğüt, Fındık+Kızılağaç+Arıcılık, Fındık+Kavak+Hayvan+Sebze, Kavak+Mısır, Kavak+Soya fasulyesi yetiştiriciliği şeklindeki tarımsal ormancılık modelleri tespit edilmiştir. Söz konusu modellerin verimliliği, uygulamadaki eksiklikler, modellerin sosyo-ekonomik getirileri, orman rejimi dışındaki araziler üzerinde yetiştirilen ağaç ve ağaççıkların ve bunlardan elde edilen ve edilecek olan servetin, ormanlara olan baskıya etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Traditional Agroforestry Models of Terme Region The aim of this study is to define and classify the traditional agroforestry models of Terme Region. Consequently, traditional agroforestry models applied in Terme Region were investigated and they were determined. In this study, 6 traditional agroforestry models which are applied in Terme Region by farmer were found. These models include poplar+hazel, poplar+bean, poplar+maize, poplar or willow in boundry of rice fields, poplar+hazel+cattle-dealing+vegetable and hazel+alder+epiculture. Here, the effect of productivitiy and socio-economic benefits of the models, the problems encountered in practice and the benefits of other plant species grown in out of forested areas on social pressure on forests.