Phyllostachys bambusoide sieb. et.zucc. türünün rizom çelikleri ile üretimi ve bambuların kullanım olanakları
Production of phyllostachys bambusoides sieb.et.zucc. with hizome cutting and usage areas
  1. Tez No: 83279
  2. Yazar: CEM SULTAN BAYKAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Bambu, Phyllostachys bambusoides, Rizomla Üretim, Bambuların Kullanım Alanları. VI, Bamboo, Phyllostachys bambusoides, Production with Rhizome Cutting, Usage Areas of Bamboo. vn
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Bambular Gramimacea familyasında olup, 76 cins ve 1200'den fazla türe sahiptir. Dünya üzerinde en fazla yayılış gösterdiği alan, nemli tropikal Asya ile Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus'taki adalardır. Bambular kutup bölgesi ve Avrupa kıtası hariç bütün kıtalarda doğal olarak yayılış gösterir. Bu çalışmada Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yetişeceği tespit edilmiş olan türlerden Phyllostachys bambusoides Sieb. et Zucc. türü ele alınmıştır. Tez kapsamında, bambuların genel kullanım alanları irdelenmiştir. Deneysel çalışma olarak, Phyllostachys bambusoides Sieb. et Zucc. türünün rizom çelikleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretim çalışmasında, ilkbahar ve kış mevsimlerinde % 04'lük IBA, gübre ve parafinin üretimi ne derece etkilediği araştırılmıştır. Ayrıca Rize ili Pazar ilçesinde bulunan bambu meşceresinde, 1997 yılında çıkan sürgünlerin ortalama boylan tespit edilmiştir. Üretim çalışması sonucunda elde edilen değerler, yüzde olarak değerlendirilmiş ve karşılaştırmıştır. Rize ili Pazar ilçesinde yer alan bambuların büyüme dönemleri içinde, günlük maksimum boy artışının bir metreye yakın olduğu tespit edilmiştir. Yapılan üretim çalışmasında, ilkbahar mevsimindeki üretimin, kış mevsimine göre daha başarılı olduğu ortaya çıkmıştır. Üretimde % 04'lük IBA hormonu kullanımının rizomlann köklenmesinde en etkili faktör olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, üretim için hazırlanan alanında, iyi drenaj lı, verimli toprakların kullanılması gerektiği, yaz aylarında üretim parsellerinin aşırı güneş ışınlarına karşı korunması gerektiği ve toprakta olabilecek zararlılara ve özellikle Danaburnu'na ( Gryllotalpa gryllotahpd'ya) karşı mutlaka önlem alınması gerektiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Production of Phyllostachys bambusoides Sieb. et Zucc. With Rhizome Cutting and Usage Areas Bamboo are the members of Graminaceae family and have 76 variety and more than 1200 species. The biggest that bamboo spread out over the world are damp tropical Asia and the islands found in The Indian Ocean and Pacific Ocean. Bamboo are spread out naturally all Continents except Pole region and Europe Continent. In this research Phyllostachys bumbusodies Siebt et Zucc. That is thought to be grown in East Blacksea Region was investigated. In the contents of this thesis general usage areas of bamboo were examined. As experimental study the production of Phyllostachys bumbusodies Sieb. et Zucc. With rhizome cutting was realized. In the production study, the effect of 0.4% D3A, nutrient and paraffin on production was researched in spring and winter. Also average height of new bamboo culms in 1997 was measured in bamboo stand found in Pazar county of Rize city. The values obtained from production study were determined as percent values and compared. In the growing period of bamboo found in Pazar county of Rize city, daily increase in maximum height of bamboo was obtained nearly 1 m. In the production study, production in spring was found more successful than the production in winter. The usage of 04 % IBA hormone was obtained as the most effective factor in rhizome rooting. Also it is found so important to use well drained and productive soil in production area, to protect production parcel from extreme sunlight in summer months and to take measures against harmful that can be found in soil and especially Danaburnu (Gryllotarpa gryllotalpa).