Çay endüstrisi lifli atıklarının agaricus bisporus (lange) sing. kültivasyonunda değerlendirilebilme olanakları
Utilization possibilities of waste tea leaves in the cultivation of agaricus bispours (lange) sing.
- Tez No: 83280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT C. YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Buğday sapı, Lifsel çay atıkları, Perlit, Mozaik tozu, Torf, Örtü Materyali VIH, Wheat straw, Waste tea leaves, Turf, Casing layer, Mushroom cultivation, Yield IX
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET Bu çalışma Çay endüstrisi lifsel atıklarının ana substrat olarak buğday sapları yerine kültür mantarı Agaricus bisporus yetiştiriciliğinde, değerlendirilebilmesi amacına yönelik olarak yapılmıştır. Çalışmada buğday saplı (BS) ve lifsel çay atıklı (LÇA) esaslı 5 'er denemeden toplam 10 kompost bileşimi hazırlanmıştır. Çalışmada, en hızlı misel gelişimi süresi 12.50 gün ortalama ile LÇA+kepek karışımlı kompost üzerinde gözlenirken, yine aynı kompost bileşiminde 9. gün elde edilen 86.2 °C ile en yüksek kompost yığın iç sıcaklığı derecesi olmuştur. Kompost yığın iç sıcaklıkları tüm denemelerde 2. aktarma devrelerinde en yüksek seviyede gerçekleşmiştir. Çalışmada erkencilik açısından buğday saplı esaslı denemede buğday sapı (BS)+tavuk gübresi (TG) ve Buğday sapı (BS)+güvercin gübresi (GG) karışımlı kompostlar üzerinde ağaçbaşı torfu (ABT)+ mozaik tozu (MT) (80/20 ; hacim/ hacim) ve ağaçbaşı tortu (ABT) (100) örtü materyalleri üzerinde ortalama 12.25 gün ile elde edilmiştir. Erkencilik açısından örtü materyallerinin bireysel olarak kullanımı yerine birbirleri ile karışımlar halinde kullanılması daha uygun sonuçlar vermiştir. Verim özellikleri açısından, çalışmada en yüksek verim değerine LÇA+GG karışımlı kompostlar üzerinde Çaykara torfu (ÇT)+ perlit (P) (80/20; hacim/hacim) örtü materyali kullanılarak elde edilen 1829 gr ile ulaşılmıştır. BS esaslı denemelerde ise Buğday sapı+kepek karışımına sahip kompost üzerinde ÇT+P (80/20;hacim/hacim) örtü materyali kullanılarak elde edilen verim değeri 1707 gr'dır. Çalışmada besin içerikleri bakımından LÇA ve BS esaslı denemelerde kuru madde ve karbonhidrat oranlan arasında istatistiksel olarak fark bulunmazken, LÇA esaslı denemede BS esaslı denemeye göre istatistiksel olarak daha yüksek protein değeri elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Utilization Possibilities of Waste Tea Leaves in the Cultivation of Agaricus bisporus (Lange) Sing. This study has been designed to investigate the utilization possibilities of Waste Tea Leaves as substrate for Agaricus bisporus cultivation. Total of 10 trials have been conducted in relation WiUiAgaricus bisporus (Lange) Sing, on wheat straw and waste tea leaves composts. Some activation materials for secondary substrates (pigeon and chicken manuary, bran, forest tree leaves etc.) have also been used. In this study, the fastest mycelia development was observed (12.50 day) on waste tea leaves with mixture of bran. Inner temperatures of all composts were measured at every composting stages in order to determine the compostability level of the substrates. According to the results of inner temperature evaluations of the composts, the highest inner compost temperature was obtained at 86.2 °C on waste tea leaves+bran compost mixture. Inner temperatures of all compost were found to be the highest in level II stage. It has been found that the casing layer materials must be mixtured with others for earlier A. bisporus pine head. The highest yield has been obtained on waste tea leaves+ pigeon manure composts blocke with turf of Çaykara in a mixture of Perlit as : 80:20 (v:v) (1829 gr). The lowest yield and first primordia performation were found on forest soil and mixture of forest soil with secondary casing materials (VI. group).