Tarihi çevrede tasarım: Ortahisar' da bir deneme
Design in historical environments: A case study in Ortahisar
- Tez No: 83285
- Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Çevrede Tasarım, Tasarım Yaklaşımları, Ortahisarx Mimar Sinan Caddesi
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Kentlerin hızlı değişimine bağlı olarak bozulan ve kaybolan tarihi çevrelerin öne sürülen tasarım yaklaşımları ölçüsünde kentle bütünleşecek bir biçimde düzenlenmesini ve sürdürülebilmesini amaçlayan bu çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konuyu oluşturan nedenler saptanarak araştırmanın amacı ve yöntemi belirtilmiş, çalışma içerisinde ana sorun olarak yer alan tarihi çevre koruması tüm boyutlarıyla açıklanmaya çalışılmış ve görsel açıdan korumada izlenebilecek tasarım yaklaşımları örnekleriyle birlikte tanıtılmıştır. İkinci bölümde Trabzon kenti Orta-îç Kale tarihi yerleşimi incelemeye tabi tutulmuş; bölgenin gelişimi, yapılan planlama çalışmaları ve mimari mirası konusunda açıklık getirilmeye çalışılmış ve ayrıca Mimar Sinan Caddesi örnek alanı üzerinde yer alan eski ve yeni yapılaşmaların da fotoğraf ve gözlem tekniğiyle yerleşim ve cephe bazındaki fiziksel saptamaları ortaya çıkarılmıştır. Üçüncü bölümde ise,, birinci aşamada tanıtımı yapılmış olan yaklaşımlar kat sayısı durumuna göre sırasıyla seçilen özellikli alan üzerinde uygulanmaya çalışılmış ve fikir bağlanımda öneriler sunulmuştur. Çalışma sonunda da koruma anlayışı içerisinde bütüncül bir yaklaşım gerektiğini vurgulayan araştırma sonuçlan ifade edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Design in Historical Environments: A Case Study in Ortahisar The purpose of the study is to sustain and maintain the demolishing and vanishing section of the historical environments which are caused by rapid urban development and to integrate this section into the cities. There are three sections in this study. In the first section, the reasons of the problem are identified, the purpose and method of the research is stated. The main questions of the study which is the protection of the historical environments are explained in every aspects, and the planning approaches are presented. The esthetic value of the planning approaches are introduced with suggested examples. In the second section, the historic settlement of Orta-İç Kale was investigated in the city of Trabzon. Development of the area, planning activities and architecture heritage are explained. In addition to this physical findings of the entire settlement and elevations of the old and new buildings are selected as a case study based on photograph and observation technique on Mimar Sinan Street. In the third section, the approaches introduced in the first section are applied to the selected areas and design recommendations are suggested based upon the findings. At the end of the study, the results of the research are emphasized the necessity for a holistic approach in historic preservation. Key Words : Design in Historical Environments, Design Approaches, Ortahisar, Mimar Sinan Street. VI